Общество

Протоколът след смъртта на принц Филип

Бракът му с кралица Елизабет продължи 73 години

Протоколът след смъртта на принц Филип

Снимка: Ian West - PA Images/Getty Images

Когато си женен за кралицата на Англия, нищо не се случва без предварително одобрен сценарий, задължителни норми и план на действие. Нито дори смъртта.

Съпругът на британската кралица Елизабет II принц Филип почина на 99-годишна възраст. Той е издъхнал в замъка Уиндзор, където двамата с кралицата избраха да се уединят заради пандемията от Covid-19. Той страдаше от сърдечен проблем и миналия месец бе изписан от болница след едномесечно лечение.

"С голяма мъка Нейно величество Кралицата обяви смъртта на своя обичан съпруг, Негово кралско величество принц Филип, херцог на Единбург", гласи съобщението на Бъкингам. 

Филип и Елизабет сключват брак през далечната 1947 година. Пет години по-късно Елизабет става кралица на Великобритания. Двамата имат четири деца – Чарлз, Ан, Андрю и Едуард, осем внуци и десет правнуци. 

Бракът им продължи 73 години.

Филип е роден на гръцкия остров Корфу на 10 юни 1921 година. Баща му е Андрей, принц на Гърция и Дания и син на крал Георгиос I Гръцки, майка му – Алис Батенберг, е дъщеря на Луис Александър Маунтбатън, по-голям брат на княз Александър I Батенберг, и правнучка на кралица Виктория. Двамата с Елизабет са четвърти братовчеди – преки наследници на Виктория.

Мъжът до жената, чиито образ е отпечатан на банкноти

Принц Филип беше херцог на Единбург, бивш принц Филип Гръцки, ветеран от Втората световна война, но най-много от всичко бе мъж на жена си. 

Главната му роля в живота беше тази на съпруг на Елизабет II, кралица на Обединеното кралство, върховен управител на Църквата на Англия, главнокомандващ британските въоръжени сили и глава на Общността на нациите. Жената, чиито образ е отпечатан на британските лири, както и на банкнотите на много други държави.

Тази роля се нарича принц-консорт.

Филип беше най-дълголетният принц-консорт в историята на Короната. Като такъв той е осъществил 637 самостоятелни задгранични визити, изнесъл е 5500 речи и е бил председател или член на над 780 организации. Нито един член на Кралското семейство от мъжки пол досега не е достигал възрастта му.

Елизабет от своя страна е най-дълго управляващият монарх, а бракът им съответно е най-продължителният кралски брак. През всичките тези 73 години той неотлъчно и по протокол придружава кралицата по време на многобройните й пътувания, визити и важни събития.

"Смятам, че съм дал своето и сега искам малко да се порадвам", заяви той след оттеглянето си от кралските задължения през 2017 г. 

Предсмъртното желание на принца

Както за всяко значимо събитие, монархията има ясен протокол, който се следва при смърт на член от кралското семейство. Принц Филип все пак също е имал право на глас и сам е определил къде ще бъде неговият гроб.

Като страничен ефект на впечатляващото му дълголетие, темата за кончината му е обсъждана неведнъж, а механизмът на действие е планиран.

В типичния си ироничен стил Филип отдавна помоли обществото да не се суети особено много над погребението му.

Той дори бе посочил, че не е необходимо тялото му да бъде положено в залата на Уестминстърския дворец, както следва по протокол. За кралица Елизабет такова изключение е немислимо да се направи, но явно принцът-консорт може да си го позволи.

Предварителното му желание, оповестено още преди 3 години, гласеше тялото му да не бъде показано на публиката. Принц Филип бе категоричен, че не иска да бъде изложен в отворен ковчег или показан на обществеността по някакъв друг начин.

Въпреки това няма съмнение, че погребението му ще се превърне в национално, а и световно събитие. Дори да не му се иска, тежестта ще бъде като при сбогуванията с Маргарет Тачър и с Кралицата Майка.

Какво предвижда Операция Forth Bridge?


Операция Forth Bridge

Точно както има план за това, което ще се случи след смъртта на Нейно Величество кралица Елизабет II, операция Forth Bridge диктува какво ще се случи, когато съпругът на кралицата – Филип, херцог на Единбург, си отиде.

Херцогът е тясно ангажиран с детайлите на операция Forth Bridge. Името се отнася до висящ мост, свързващ Единбург с Пърт.

Кралицата и херцогът са присъствали на церемонията по освещаването на моста през 1964 г.

Желанието на принца е да бъде положен в земята на замъка Уиндзор, защото мястото за него е сантиментално. На погребението се очаква да присъстват само неговото семейство, приятели и държавни глави от страните от Британската общност. Очаква се да бъде положен в градините Фрогмор, където са погребани кралица Виктория и принц Алберт.

След церемонията кралицата по протокол ще бъде в 8-дневен траур, по време на който всички държавнически дела ще бъдат поставени на пауза. Той трябва да се "спазва от всички", включително националните представители, служещи в чужбина.

Церемониалният "жезъл" ще бъде обвит в черно. Членовете на парламента ще носят черни ленти на лявата си ръка и черни вратовръзки. Веднага след като е обявена смъртта, членовете на кралското семейство и представителите му са задължени да носят тъмни цветове и траурни ленти.

Това е и причината те да разполагат винаги с такива дрехи, когато пътуват.

Знамената навсякъде ще бъдат свалени наполовина, с изключение на флага в Бъкингамския дворец, символизиращ монархията, където ще се намира и самата кралица.

След периода на траур се очаква кралицата да възобнови своите кралски задължения. Няма обаче гаранция, че ще го направи. След като съпругът на кралица Виктория – принц Алберт, умира през декември 1861 г., Виктория изпада в уединение в продължение на години, дори не се появява за откриването на Парламента (кралицата се очаква да открива всяка сесия на Парламента).

Линията на приемственост няма да се промени.

Тъй като принц Филип не е в наследствената линия, кралица Елизабет II ще остане на трона до смъртта й, след което принц Чарлз – най-големия й син, ще се възкачи на престола. 

 

 

Кралица Елизабет II и принц Филип - любов до края