Общество

Първата дама на Хърватия стана доброволец - ваксинира граждани

Преди години тя си спечели прозвището "Хърватската Мария-Антоанета"

Първата дама на Хърватия стана доброволец - ваксинира граждани

Снимка: IVO CAGALJ/PIXELL

Саня Мусич-Миланович съвсем не е типичната първа дама – тя е съпруга на настоящия хърватски президент Зоран Миланович от 1994 г., но успешно развива кариерата си в сферата медицината. А сега доброволно се включи  в поставянето на  втора доза ваксина на 800 от най-застрашените граждани в област Сисачко-Мославска жупания, където най-много граждани пострадаха от последните земетресения.

Саня Миланович е лекар по професия и години наред оглавява отдела за в хърватския институт по публично здравеопазване (ХИОЗ). "Това е една акция, с която ХИОЗ може в най-кратък срок да имунизира с втора доза 800 души, ще ваксинираме всички", заявява първата дама, цитирана от агенция Хина. Допълва още, че броят на желаещите е много голям, защото хигиенните условия в областта са лоши и това повишава риска от заразяване.

 

Саня Мусич-Миланович е преподавател в медицинския факултет на Загребския университет и открито насърчава ваксинирането още от самото създаване на ваксината срещу Covid-19. Преди години тя отново влезе в световните медии, но с противоречиво изказване за здравословното хранене.

През 2014 г. в телевизионно интервю тя даде препоръки за някои храни, сред които и черния хляб, който е малко по-скъп от белия. Нейното решение на проблема е необичайно:

По принцип черният хляб можете просто да го режете на по-тънки филии. Това е по-евтино и по-здравословно, а когато изсъхне на следващия ден, той става още по-полезен. Трябва да разбием мита, че правилното хранене е по-скъпо, то е по-евтино, тъй като трябва да ядете по-малко храна“, заяви тогава Миланович.

Тези разсъждения й спечелиха прозвището „Хърватската Мария-Антоанета“ заради думите „Ако няма хляб, яжте пасти“, приписвани през годините на френската кралица. Интервюто е от периода, когато съпругът й е министър-председател на страната. Въпреки това тя е сред малкото първи дами не само в Европа, но и по света, които активно практикуват професията си.  

 

3 автобиографии на 3 първи дами