Общество

Пътуваме до Гърция при нови условия

Вижте какви документи ни трябват

Пътуваме до Гърция при нови условия

Снимка: Pixabay

Добри новини от южната ни съседка – Гърция отменя изискването за задължителна 7-дневна карантина за гражданите на държави членки на ЕС и на Шенгенското пространство, включително и на България. Новите разпоредби са в сила от днес и важат също за гражданите на Великобритания, САЩ, ОАЕ и Израел, с която гръцкото правителство сключи двустранно споразумение за свободно придвижване на ваксинирани граждани.

Карантината за пътуващите обаче отпада само при условие, че гражданите представят при пристигане в Гърция документ за негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането в страната. На карантина не подлежат и туристи със сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19, доказващ, че ваксинацията е направена поне 14 дни преди пристигането.

Сертификатът трябва да е на английски език, да е издаден от официален орган и да съдържа информация за вида на ваксината, както и колко дози са поставени. Сертификатите за ваксинация руския препарат Sputnik V, китайския Sinovac или други, които не са одобрени от Европейската агенция по лекарствата (EMA), също освобождават посетителите от задължението за отрицателен PCR тест. Приемливите ваксини са Pfizer/ BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson §Johnson, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm.

Ако решите да посетите Гърция в следващите месеци, трябва генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form ТУК. Авиокомпаниите са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има въпросния QR код преди качването му на борда. Все пак гръцките власти обявиха, че на случаен принцип могат да извършват PCR или бърз тест на пътуващите, дори да имат негативен тест или сертификат за ваксина. Ако даден пътник е избран за допълнително тестване, проверката е задължителна. „В противен случай си запазваме правото да откажем влизане в страната“, подчертават властите.  

Пътниците могат да влизат в страната през 9 летища – тези в Атина, Солун, Ираклион, Корфу, Родос, Кос, Ханя, Миконос, Санторини. От България тази година е още по-лесно, след като нискотарифни авиокомпании вече предлагат чартърни полети до повечето изброени дестинации. През сухопътните граници пък влизането в страната става през ГКПП „Кулата-Промахон“ в часовия интервал от 07:00 ч. до 23:00 ч. От тази седмица в същия часови интервал, можем да пътуваме и през ГКПП „Маказа-Нимфеа“, който досега беше отворен само за тежкотоварни превозни средства.

Гърция не е единствената държава, която отпуска мерките в навечерието на новия летен сезон... Вижте повече на следващата страница


Белгия отменя от днес забраната за несъществени пътувания от и до страната за държавите от Европейския съюз, включително и България, съобщи българското външно министерство. Въпреки това белгийските власти препоръчват да се предприемат пътувания само по неотложни причини. Както и досега, при пристигането си с всякакъв вид транспорт, пътуващите трябва да представят сертификат за отрицателен PCR тест, ако не са белгийски граждани. Седемдневната карантина е задължителна за пристигащите.

Австралия и Нова Зеландия започнаха днес пътувания без карантина между двете страни за първи път от повече от година. Премиерите на двете страни – Скот Морисън и Джасинда Ардърн,  казаха в съвместно изявление, че отварянето на границите ще помогне за икономическото възстановяване на двете страни и за събирането на хиляди хора с техните семейства и приятели.

Северна Македония също е решена да привлича своите съседи, затова от Сдружението на хотелиерите в страната обявиха, че хотелите в Охрид и Струга ще предложат с до 20 процента по-евтини резервации за туристи от Сърбия в периода от май до октомври. Целта на хотелиерите е да окуражат сръбските туристи да прекарат своята лятна почивка на Охридкото езеро. Досега над 90 процента от хотелиерите са приели идеята за намаляване на цените, а агенции от Северна Македония и Сърбия също ще предложат специални пакети, предава "Макфакс", цитирана от БТА.

В същото време Швейцария отваря баровете и ресторантите на открито, пише "Ройтерс". Кината, театрите и концертните зали също възобновяват работата си, но само при спазване на противоепидемичните мерки. От утре пък Унгария отваря училищата и детските градини, но родителите имат правото да решат дали да пуснат децата си на присъствено обучение, информира ДПА.

 

Антиковид експеримент – гръцки остров изолира туристите си напълно