Общество

Ръст на щастието сред младите в България според глобално проучване

Финландия за седма поредна година е най-щастливата страна в света

Ръст на щастието сред младите в България според глобално проучване

Снимка: Pixabay

Финландия остава за седма поредна година най-щастливата страна в света, според публикувания днес Световен доклад на щастието, създаден с подкрепата на ООН, предаде АФП.

В глобалната класация, която обхваща 145 държави и територии, България е на 81-во място (между Индонезия и Армения), което е най-ниската позиция за страна – членка на ЕС. За сравнение: Хърватия е на 63-та позиция,  Гърция – на 64-та.   

Докладът е на базата на данни от съвместно проучване на социологическата агенция Gallup, изследователския център на Охсфорд и ООН, като тази година се обръща внимание на това как се чувстват хората в различни възрастови групи във всяка страна. 

Във възрастовата група до 30 години България е на 40-о място.

Най-щастливи са младите хора в Литва, следват Израел и Сърбия, а  Румъния е на 8-о място в тази възрастова група. Хората под 30 години в цяла Източна Европа изпреварват по ниво на удовлетворение от живота младежите от страни като Германия и Франция.  

България и Сърбия имат най-висок ръст в глобалната класация на щастието за последните 11 години

В сравнение с резултатите от проучването през 2013 година, страната ни се е изкачила с 63 позиции, а Сърбия – с 69 и в момента заема 37-о място. 

 За първи път САЩ и Германия не са сред 20-те най-щастливи нации

Скандинавските страни запазват местата си в топ 10, като след Финландия се нареждат Дания, Исландия и Швеция. Афганистан остава на дъното на класацията, която включва 143 държави. За първи път, откакто се публикува доклада публикуването на доклада, САЩ и Германия не са сред 20-те най-щастливи нации. Тази година те заемат съответно 23-то и 24-то място.

"В топ 10 само Нидерландия и Австралия имат население над 15 млн. души, а в топ 20 само Канада и Великобритания са с над 30 млн. жители", е един от основните изводи в доклада.