Общество

Реклама с еднополова двойка предизвика скандал в Русия

Хомофобски скандал

Реклама с еднополова двойка предизвика скандал в Русия

Кадър от рекламата. Снимка: vkusvill.ru

Руската верига супермаркети „ВкусВилл“  попадна в центъра на хомофобски скандал. Причината – компанията пусна реклама с двойка лесбийки и техните деца, която веднага разпали горещи обществени дебати и дори принуди „ВкусВилл“ да се извини. Много руснаци обаче обявиха бойкот на магазина.

Рекламата се възприема като оспорване на руския закон за „гей пропаганда“, който забранява „популяризирането на нетрадиционни сексуални отношения към непълнолетни“, пише The Guardian. Представители на компанията са отказали да отговорят на въпроси на изданието  за това дали са били притиснати да свалят рекламата или са го направили по собствено желание.

Уж обидната реклама представя еднополовата двойка Юма и Женя и техните деца Мила и Алина. Те споделят, че се радват на оризововките в супермаркета и че любимият им продукт е хумусът. "Вярваме, че непредставянето на семействата на нашите реални клиенти би било лицемерно“, гласи оригиналната публикация, която съдържа предупреждение с червена точка за пълнолетни, тъй като руското законодателство предвижда всякакви публикации на ЛГБТ тематика да се маркират като съдържание за възрастни.

Дни по-късно рекламата изчезва. На нейно място веригата публикува извиненията си, където включват снимки на хетеросексуални двойки. Нещо повече – вместо да защити решението си, компанията прехвърля вината за „лошата“ реклама на група служители.

„На това място имаше статия, която наранява чувствата на голям брой наши клиенти, както и на служители“, гласи последваща публикация в Instagram на веригата. Пише още, че целта на супермаркета е да предлага пресни продукти и да не представя „политически или социални възгледи”.

„Съжаляваме за случилото се и считаме публикацията за наша грешка, проява на непрофесионализъм на определени служители.“  Писмото е подписано от висши ръководители на компанията, включително и от нейния основател Андрей Кривенко.

 

"Бащи" - трогателната фотосесия, която в България би била порицана