Общество

Ренета Инджова за жените, жертва на модела "Борисов“

Коментар

Ренета Инджова за жените, жертва на модела "Борисов“

Снимки: facebook.com/boyko.borissov.7

Всички сме чували, че политиката е мъжка работа. Все повече жени обаче опровергават това твърдение и застават редом до мъжете във властта, без да им отстъпват по нищо. Най-яркият пример в българската история е Ренета Инджова – първата и до момента единствена жена министър-председател на България. Тя заема поста в служебното правителство, назначено от президента Желю Желев от октомври 1994 до януари 1995 г.

В интервю за БНР тя коментира именно мястото на жените в политиката, а и около политиците у нас. „Имах разбирането доскоро, че жените са по-устойчивата и по-отговорната част и с повече морал във всичко, което правят. От вкъщи до работата. Разчитала съм на това. Дълги години по света съм обяснявала, че това е нещото, което България, независимо от изостаналостта си, има като изключително предимство и самият факт на моята политическа биография го доказва“, коментира 67-годишната Инджова.

„Имам призив към жените, които ще участват в каквото и да било в обществения живот, поради моралната криза, в която нашето общество изпадна. Сега надеждата ми е, че изправящата функция и роля отново се пада на жените. Обръщам се към жените, които са жертва на издевателства на онова отношение, което моделът "Борисов" прояви към всички, които работят в обществения сектор. Онази приласкателна и прелъстяваща сила, която той до ден днешен продължава да прилага към жените. Като започнете от неговите най-близки, които му правят образа, и стигнете до тези, които са си на работното място и трябва да бъдат прегръщани, за да бъдат снимани. Неща, които по света са недопустими.

Всеки си пази достойнството и не иска да бъде подлаган на каквото и да било унижение. Никаква "Истанбулска конвенция" не е необходима, за да могат жените да се изправят срещу това зло, което ги унижава.“

Припомняме, че Бойко Борисов беше в болница заради операция на коляното, откъдето пускаше снимки и видеа във фейсбук профила си. На тях се снима със служителки от болницата, подписва престилките им с автограф и разпитва пациентки за броя на операциите им. Но историята помни и други случаи, в които жени около него са поставени в унизителна ситуация, като например Цвета Караянчева и предполагаемия телефонен разговор на Борисов, откъдето тя получи своето грозно трибуквено определение.

Инджова се обръща и към служителите от служителите на здравното министерство, които по думите й са „приютили нашия премиер в оставка“, през учителите, през съдиите жени, през прокурорите жени, през всички, които по един или друг начин се съгласяваха да изповядват и да бъдат използвани в този морал на подчинение, на унижение и на превръщане на всичко в една такава гнусна политическа, обществена, социална атмосфера, която ни прави за резил пред целия свят.

Да стигна до това да призовавам една част от обществото в лицето на жените да се изправят. За морално изчистване и преобразяване въобще на поведението ни всяка минута, всяка секунда. Това означава, че нещата са стигнали дотам, където общите стереотипи, общото поведение - виждате, искат все да се говори, концесионира, да се правят договорки едни с други. Като се има предвид, че целият ни механизъм на развитие досега на тази основа е бил създаден. Аз разчитам, че когато една ситуация се е превърнала в трагедия, един катарзис е нещото, което ще освободи обществото. Тази мъртва хватка, в която сме.“

 

Хейтминутка: За Цвета, Мария и пълната липса на морал