Общество

Ресторантьорите в Италия: Ще отворим и без позволение!

Напрежението в Рим ескалира

Ресторантьорите в Италия: Ще отворим и без позволение!

Снимки: Antonio Masiello/Getty Images

Стотици собственици на заведения излязоха на протест в Рим и други италиански градове срещу ограниченията за бизнеса им, наложени заради коронавируса. В Милано демонстранти блокираха трафика около централната железопътна гара, а стотици улични търговци преградиха магистралата между столицата и Неапол и на практика спряха движението. Сред демонстрациите имаше и кръстове, с които ресторантьорите символично погребват бизнеса си. 

Те са категорични, че браншът не може да оцелее, ако заведенията продължават да са затворени. Демонстрантите призоваха правителството на Марио Драги да им позволи да възобновят дейност, в противен случай ще отворят сами, дори и да е незаконно. По данни на Националния статистически институт ISTAT за една година от началото на пандемията ограниченията и мерките са оставили без работа близо 1 милион души. При младите тя достига 32 процента.

В столицата се стигна и до сблъсъци с полицията. Протестиращите се опитаха да стигнат до сградата на парламента, но полицаите ги избутаха и това доведе до ескалация на напрежението. Стигна се до физическа саморазправа. Един полицай е бил ранен при сбиването, съобщи италианската информационна агенция LaPresse. Държавната телевизия RAI пък информира, че седем протестиращи са задържани от полицията във вторник. Но протестите продължиха и в сряда.

Част от протестиращите пред Камарата на депутатите дори демонстративно свалиха маските си, за да скандират „Работа!“ и „Свобода!“. Някои хвърляха димни ракети или други предмети.

Те са организирани от сдруженията на едноличните търговци под лозунга: „Всички заедно срещу затварянето“, което за тях е въпрос на оцеляване не само на малкия бизнес, но и на семействата, които се изхранват единствено от него. В момента храненето и пиенето в ресторанти, барове и кафенета е забранено. Разрешени са само услуги за доставка или доставка и не е ясно кога работата ще бъде възобновена.

Първият локдаун в Италия през март 2020 г. бе приет добре, но подновяването на  ограниченията през октомври бе посрещнато с отпор в много населени места. Когато се увеличиха заразените, протестите постихнаха, но решението за удължаване на срока на ограниченията до пролетта отново предизвика недоволство, отбелязва Ройтерс. Жертвите на вируса в Италия са над 111 хиляди души, с което страната се нарежда на второ място  в Европа по брой смъртни случаи след Великобритания.

 

В Израел: работещи училища, пълни барове, нормален живот