Общество

Русия бойкотира наградите "Оскар"

Без руско кино в селекцията

Русия бойкотира наградите "Оскар"

Снимка: GettyImages

Русия няма да представи филм за разглеждане в международната категория на наградите "Оскар" през 2023 г. Руската филмова академия обяви решението в изявление в  The Guardian, което гласи: „Президиумът на Филмовата академия на Русия реши да не номинира национален филм за наградата „Оскар“ на Американската академия на филмовите изкуства и науки през 2022 г.“

Според Variety няколко членове на руската комисия по номинациите, включително председателят Павел Чухрай, са подали оставка след решението. В писмо, публикувано от държавната информационна агенция ТАСС, той обвини Руската филмова академия, че е взела „едностранно решение начело на комитета“ и го определи като „несправедливо и незаконно“.

 

Това е първият път, когато страната бойкотира Оскарите след  разпадането на Съветския съюз през 1991 г., и се случва на фона на нарастване на напрежението между Русия и САЩ заради войната  срещу Украйна, която започна през февруари тази година.

Както отбелязва Variety, някои членове на руския комитет за "Оскар" подадоха оставки още когато войната започна.

Не можем да работим както обикновено, когато сме във война“, заяви членът Евгений Гиндилис пред изданието. „Напуснах комисията на 27 февруари, след като Русия нахлу в Украйна. Въпреки че е погрешно филмовите фестивали или церемониите по награждаване да бойкотират руските филми, не смятам, че е правилно да участвам в популяризирането на руски филми в този момент”, казва още той .

Русия спечели "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм с драмата на Никита Михалков и Рустам Ибрагимбеков „Изпепелени от слънцето” от 1994 г., която проследява офицер от Червената армия и семейството му в края на 30-те години по време на Голямата чистка на Сталин.

Страната беше номинирана през 2017 г. за филма на Андрей Звягинцев Loveless, който спечели наградата на журито на фестивала в Кан. През 2014 г. руската криминална драма "Левиатан" също беше номинирана в категорията за международен игрален филм.

95-ата церемония по връчването на наградите "Оскар" е планирана за 12 март 2023 г.