Общество

Салман Рушди: Изкуственият интелект няма никакво чувство за хумор

Но пък може да създаде сценарии, трилъри и научнофантастични романи

Салман Рушди: Изкуственият интелект няма никакво чувство за хумор

Салман Рушди

Снимка: Facebook / Salman Rushdie

Според Салман Рушди изкуственият интелект (ИИ) може да създаде сценарии, трилъри и научнофантастични романи, но писателите нямат причина да се безпокоят, защото "той няма никакво чувство за хумор". 

Рушди казва за литературното списание La Nouvelle Revue Francaise (NRF), че е тествал ChatGPT, като го е помолил да напише 200 думи в неговия стил, а резултатите определя като "куп глупости". Той оценява жанровата литература като застрашена, тъй като при нея оригиналността и стилът не са водещи. 

„Проблемът е, че тези "същества" се учат много бързо“, казва Рушди, като добавя, че това може да е притеснително за авторите на трилъри и научна фантастика, където оригиналността е по-малко важна. По същия начин писателят смята, че холивудските филми, представящи нови версии на една и съща история, могат да станат място за работа на изкуствения интелект. 

Авторът на "Сатанински строфи" споделя, че той и писателите като него нямат интерес да си помагат с ИИ, нито причина да се безпокоят. Рушди обясни, че след като тества ChatGPT, установява липса на оригиналност. "Той няма никакво чувство за хумор". 

На 18 април излиза книгата му Le Couteau  ("Ножът") – мемоарна книга, която е свързана с нападението над него преди две години, след което загуби зрението на едното си око. 76-годишният писател обяснява, че начинът да продължи напред е "да отговоря на насилието с изкуство". Последният му роман Victory City ("Градът на победата") излезе от печат миналата година, но той е написан преди нападението и  Le Couteauще е първата книга на писателя след събитията от 2022 г.

Близо 50 годишната му литературна кариера е белязана от големи успехи, смъртни заплахи и живот подложен на стрес. Литературните критици го определят като остроумен, яростно красноречив, задълбочен и най-важното – безстрашен, а стилът му като като магически реализъм, закото по неповторим начин смесва фантазии, митологични образи и реалност. Основна нишка на произведенията му е как се преплитат и разминават Изтока и Запада, и възможно ли е да се съберат или припокрият.  

76-годишният Рушди е бил в краткия списък на наградата "Букър" седем пъти, печели я през 1981 г. за "Среднощни деца", с която става известен. През 1989 г. тогавашният ирански лидер Аятолах Хомейни призова да бъде убит заради романа "Сатанински строфи", нарочен за богохулен и обиден за исляма.  

 

Салман Рушди: Свободата навсякъде е атакувана от полуобразовани, нарцистични гласове

Photo by Michael M. Santiago/Getty Images