Общество

Шапка за плуване за тъмнокожи получи официално одобрение

Шапка за плуване за тъмнокожи получи официално одобрение

GettyImages (Clive Rose / Staff)

Плувна шапка, направена специално за да покрие естествените плътни и непокорни коси на тъмнокожите плувци, получи официално одобрение от световния ръководен орган за състезателно плуване. Soul Cap е  направена специално за защита на косата, която е гъста, къдрава, сплетена и често е трудна за поставяне в по-малки шапки за плуване.

Международната федерация администрираща състезанията по водни спортове FINA първоначално отхвърли използването на шапката на Олимпиадата миналата година, твърдейки, че спортистите, състезаващи се на световната сцена, "никога не са използвали шапки с такъв размер и форма" (според Асошиейтед прес) и това предизвика скандал. В доклада се казва, че организацията също така е определила, че шапката не "следва естествената форма на главата", правило, което е очертано в изискванията на FINA .

Тази забрана предизвика много сериозни дискусии  за съществуващите бариери в света на състезателното плуване. Даниел Обе, председател Black Swimming Association, заяви пред Sky Sports  „косата е значителна пречка пред водните спортове за много жени, особено за много цветнокожи хора от нашите общности. Така че Soul Cap трябва да бъде се счита за продукт, който преодолява тази бариера.".

 

След около година дебати и преценки на членовете на федерацията, FINA преосмисли позицията си и официално тъмнокожите плувкини вече могат да носят  Soul Cap на състезания.  Изпълнителният директор на федерацията Брент Новицки съобщи новината  пред Metro.co.uk.

Плувкинята (и посланик на Soul Cap) Алис Диъринг коментира новината като вълнуваща. Диъринг стана първата тъмнокожа плувкиня, представила Великобритания на олимпийско ниво миналата година. Тя също е съосновател на Black Swimming Association.