Общество

Сбогом, НОЩ, здравей, ДЕН!

Медици и политици се обявиха против разпускането на НОЩ

Сбогом, НОЩ, здравей, ДЕН!

Националният оперативен щаб (НОЩ), създаден със заповед на министър-председателя Бойко Борисов в началото на пандемията през февруари 2020 година, е разформирован, считано от вчера, но въпреки това днес бе обявен извънреден брифинг в Министерски съвет по повод епидемиологичната обстановка и ситуацията с коронавируса у нас.

От него стана ясно, че министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще продължат да информират обществото за разпространението на Covid-19. 

Те ще дават информация и за противоепидемичните мерки и за всичко, свързано с ваксинационния процес.

Заповедта за разпускане на Националния оперативен щаб е логично решение и политиците не трябва да се опитват да правят политика от това.

Въпреки това не стана ясно защо е имало нужда от демонстративния акт на разформиране, което приличаше опит "наказание" от страна на премиера в оставка.

"Здравеопазването не може да бъде боксова круша, върху която да загряват политици или новопоявили се мераклии. Логично е да се разформирова, защото той е надинституционална структура. Следващият премиер, който и да е той, ще създаде съобразно нуждите и компетенциите такъв консултативен орган", заяви Ангелов.

Все пак не трябва да пропускаме факта, че в страната е обявена извънредна епидемична обстановка до 30 април. Заповедта е подписана лично от Бойко Борисов. Защо15 дни по-рано, той "се врътна" и закри НОЩ, чиято функция беше да организира и координира действията на компетентните държавни органи в борбата с пандемията?

На множеството такива въпроси по бреме на брифинга, Костадин Ангелов изтъкна, че медиците са уморени от политика в здравеопазването.

Не коментира обаче не е ли именно политическа игра с национално значим въпрос въпросното разпускане.

Колкото до изтичащата извънредна епидемична обстановка, Ангелов обяви, че на 26 април ще бъде решено, дали да се удължи тази обстановка. Според него тя трябва да продължи още 1 месец. А ако страната ни успее да постигне колективен имунитет със 70 процента с двете прилагащи се в момента ваксини, това значи около 2 или 2,5 милиона българи да са ваксинирани до края на юни. Тогава можем да си позволим липса на мерки, обясни той.

Като оценка на дейността на НОЩ министърът на здравеопазването в оставка изтъкна: "Изградихме работещ модел и вече знаем какво да правим."

Това обаче по никакъв начин не личи от огромния коефициент на смъртност в страната, който ни поставя на челно място в тъжната статистика.

В продължение на година щабът даваше традиционни брифинги в четвъртък сутрин, за да представи актуалната картина на развитието на епидемията от коронавирус. От Министерство на здравеопазването уточниха, че проф. Ангелов и доц. Кунчев ще дадат първия си съвместен брифинг на 19 април, като часът и мястото на събитието ще бъдат уточнени допълнително.

Реакцията на медиците

Българският лекарски съюз (БЛС) се обяви срещу изненадващото решение на правителството в оставка за разформироване на НОЩ.

"Аз мисля, че обстановката по отношение на пандемията в Европа, в нашата страна не предполага, че трябва да се лишим от такъв орган, който наблюдава, анализира и да предлага решения, защото категорично няма данни за това, че вирусът си е тръгнал и се връщаме към нормалния си начин на живот", заяви председателят на съюза д-р Иван Маджаров пред БНТ тази сутрин.

Според него трябва максимално бързо да бъде запълнен този вакуум с друга структура или с нещо, което да вземе решение в тази обстановка и брифингите не са основното нещо, с което се занимава съставът на Щаба.

"Всъщност се върши много работа между тях и зад тях и тази работа трябва да се поеме от някой."

По думите на Маджаров, както и по-късно Ангелов потвърди, най-вероятно Министерството на здравеопазването в оставка ще се нагърби с тази задача, но според председателя на БЛС тя би била непосилна за едно ведомство.

Реакцията на новия парламент

По време на второто заседание на 45-ото Народно събрание имаше изказвания от представители на почти всички парламентарни групи, осъждащи внезапното еднолично решение на Бойко Борисов за разформиране.

"Всеки ден, в който нямаме управление, е риск за населението и здравето на хората." Такова мнение изрази Александър Симидчиев от ПГ "Демократична България", който беше и член на разпусналия се експертен съвет за Covid-19 към премиера. По думите му, е безотговорно като поведение решението за закриване на НОЩ. Той смята, че правителството, макар и в оставка, трябва да продължи да работи.

"Тoвa изглeждa кaтo aктивнo дeйcтвиe зa дecтaбилизирaнe нa кoнтрoлa нa пaндeмиятa, лишaвaйки я oт дeйcтвaщo упрaвлeнcкo и кooрдинирaщo въздeйcтвиe."

"Лeкaрят в мeн нe мoжe дa рaзбeрe или oпрaвдae кaк в мoмeнт, в кoйтo вce oщe cмe в aктивнa пaндeмичнa cитуaция, c нaд 2300 нoвoзaрaзявaщи ce днeвнo (нa ceдмичнa бaзa), c пoчти 120 зaгивaщи днeвнo (нa ceдмичнa бaзa), пълни бoлници oт кoитo 8% в интeнзивни oтдeлeния и нeяcнa трeaктoрия нa нoвoзaрaзeнитe ce aбдикирa oт кaквoтo и дa e упрaвлeниe нa тoзи прoцec."

"В момента имаме медицинска криза и управлението й изисква ефективни органи, които да управляват този процес", убеден е Симидчиев.

Мая Манолова от ПГ "Изправи се! Мутри вън!" заяви, че трябва да се създаде нов орган от доказани експерти в своята област. Според нея те трябва да хора с позиция "смели, готови да отстояват здравните решения, а не да клякат при всяко скърцане със зъби от Борисов".

"Ако имаме възможност да управляваме, ще има нов щаб с истински професионалисти", заяви в кулоарите Станислав Балабанов от ПГ "Има такъв народ".

Според него е нелогично коремен хирург да оглавява "нещо, което е свързано с вирус". В допълнение той заяви: "Крайно време беше да се закрие този НОЩ. Щабът трябваше да е от професионалисти, а не от хора, които изпълняват политически поръчки."

 

Българският модел: Театрите са по-опасни от заведенията