Общество

Сбогуването с принц Филип – не по протокол, а по любов

Последно сбогом

В море от цветя е потънал замъкът Уиндзор в Лондон след смъртта на принц Филип на 9 април. Днес е неговото погребение, на което присъстват едва 30 души. Решението за това кой да бъде поканен на церемонията е лично на кралица Елизабет II, а от Бъкингамския дворец съобщиха, че подборът е бил изключително труден. Първоначално плановете са включвали 800 гости, за да се представят всички клонове на семейството на съпруга й, информира ВВС в живото си включване от церемонията.

На погребението присъстват децата и внуците на принца, техните съпрузи и съпруги, представителите на фамилия Маунтбатън, както и гости от клона на германското семейство. Присъства и принц Хари, който се изолира за 5 дни след пристигането си и трябваше да представи негативен PCR тест, за да присъства. Съпругата му Меган обаче не е там, защото е бременна и е посъветвана от лекарите си да не пътува. Принц Хари и Уилям вървят заедно, но не рамо до рамо зад ковчега, а между тях е поставен Питър Филипс – първият внук на принц Филип и син на принцеса Ан.

Цялото погребение е потънало с дълбока символика – то е церемониално и в него участват около 20 полка от въоръжените сили. Кариерата на принца е свързана с флота, като участва в няколко битки по време на Втората световна война и дори спасява човешки живот. За първи път днес кралската традиция е нарушена – обикновено опечалените мъже носят своите военни униформи. Днес те са в цивилни костюми, на които им е позволено да носят медали от военните почести, с които са удостоени. Местните медии информират, че по всяка вероятност това решение е взето, за да не се чувства отритнат принц Хари, който след брака с Меган се отказа от своя военен чин и няма право да носи униформа до края на живота си. 

Принц Филип почина на 99-годишна възраст, само 2 месеца преди да навърши 100 години. Погребението пък е само четири дни преди рождения на кралицата, която навършва 95 години на 21 април. Херцогът на Единбург остава в историята със своята духовитост и отдаденост на монархията. Прекарва живота си 4 крачки зад своята съпруга, като през годините прави огромни компромиси в името на короната.

Погребението му е съобразено с мерките за безопасност съобразно пандемията от коронавирус, но и с неговото лично желание. Той е планирал погребението си цели 18 години. Участвал е в конструирането на специален джип, с който да бъде превозен ковчегът му от  Уиндзор до параклиса „Сейнт Джордж”, където е церемонията. Погребението се предава на живо по телевизията, също като сватбата им. Филип и Елизабет не се женят по сметка, затова и тяхното последно сбогом не е по протокол, а по любов.

 

Кралица Елизабет II и принц Филип - любов до края