Общество

#ЩеБъдеБаня отново в центъра на София

Бъдещето на Централната баня в София е (почти) решено

Централната минерална баня в София все пак ще си върне изгубената преди повече от тридесет години слава на истинска баня. И трите одобрени на този етап проекти от конкурса на "Софпроект" предвиждат рушащото се в момента северно крило да може да се обедини с южното, в което се помещава Регионалният исторически музей (РИМ). В реновираното крило ще има зона с минерални басейни и различни разкрасителни процедури. 

Трите номинирани екипа ще представят и подробен бизнес план и модел за бъдещата дейност, за което ще получат по 10 000 лева. На финала Столичната община ще избере за реализация една от трите разработени концепции, като ще има право да комбинира елементи и от другите две.

"Продължаващите във втория етап получиха най-много точки, защото са подходили професионално и предлагат задълбочени и аргументирани концепции с уважение към даденостите на сградата, минералното богатство, софийската история и архитектурна идентичност. Надяваме се в близките години цялата сграда да бъде обновена и да се превърне в притегателно място за жителите и гостите на София", коментира арх. Любо Георгиев, директор на "Софпроект" и ръководител на екипа на "Визия за София" пред Дневник. 

Класираната на първо място концепция на "Софийски терми" е с най-много точки от журито и предвижда северната част на сградата да се развие като термален център. Екипът, чиято разработка е на второ място в конкурса – обединение "Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки+Иванова Архитектс" ООД , също предлага изграждане на термален комплекс, но достъпът за него да е през централния вход на сградата. Трите екипа ще разработят в детайли архитектурните си концепции за северното крило на Централната минерална баня, което не беше реставрирано по време на преобразуването на южната и централната част от сградата в РИМ. А възложителите ще се възползват от правото да комбинират идеи от всички тях при финалната реализация. 

 

Ако софиянци искат баня, общината трябва да им я предостави