Общество

Щандът на Фандъкова

Защо Столична община купува твърде скъпи щандове за книги?

На столичния площад „Славейков” се появи щанд за книги с надпис 47 285 лв. Борис Бонев обяви в профила си, че той е поставен от „Спаси София. В поста, публикуван с голяма доза ирония, е написано:

„Йорданка Фандъкова откри новия щанд за книги на пл. "Славейков". Въпреки че изглежда като от AIIiExpres, той струва на софиянци само 47 000 лв. за бройката. Ако ГЕРБ-цената за един обикновен щанд за книги ви се струва височка, това е защото той е "ювелирна изработка, каквато няма и в Дубай".”

Във фейсбук поста пише още: „Все пак трябва да има приоритети – докато ремонтите се отлагат, а градският транспорт е пред фалит, трябва да платим стотици хиляди за седем щанда за книги. За да е доволен и учителят на учителката, Бойко Борисов, се предлага само една книга –  Винету.”

Поставянето на книги само с това заглавие е препратка към откровението на премиера, че любимата му книга е именно „Винету” на Карл Май.

На снимките към публикацията се вижда, че част от членовете на „Спаси София” са с маски на столичния кмет Йорданка Фандъкова и на председателя на комисията по финанси и бюджет в Столичния общински съвет Георги Георгиев (ГЕРБ). Активистите символично са прерязали лентата на инсталацията.  

„Тържественото и радостно събитие минава при прекрасна атмосфера – докато софиянци се веселят, управляващите крадат и последните им пари. Но пък какво са тези пари, като си имаме кмет без цена!?”

През февруари Столичният общински съвет, с гласовете на ГЕРБ и ВМРО, прие предложението на „Пазари Запад“ ЕАД на стойност 331 хиляди лева с ДДС за закупуването и поставянето на щандове за книги. Според проекта за 7-те преместваеми обекта – един от тях струва точно 47 285 лв. Високият разход доведе до вълна от критики срещу Столична община.

 

Връщат книжния пазар на "Славейков", но на каква цена?