Общество

Синтетичното месо ни изправя пред етичния избор на бъдещето

От А до Ям

Синтетичното месо ни изправя пред етичния избор на бъдещето

Снимка: Jez Timms / Unsplash

Изправени пред първите случаи на търговски продукти, добити в лаборатории като месо и други имитиращи хранителни продукти, съвременният човек се изправя пред етичния избор на новото време.

Тепърва започва дебатът около синтетичното месо или т. нар. "месо, създадено в епруветка". Преди време подобна идея звучеше като научна фантастика, но днес този вид храна вече е тук и дори не подозираме как ядем. Освен всичко, новата идеология за добиване на лабораторна храна противопоставя защитниците на правата на животните и поддръжниците на традиционното селско стопанство. Фермерите се страхуват, че мултинационалните компании ще изместят традиционното месо поради по-добрата си храна и налаганата политика, че синтетичното месо е по-екологично съобразно.

Още тази година лабораторно добитото месо може да влезе в менюто на американските ресторанти, след като ключов регулатор даде зелена светлина на компания – производител. Американската агенция по храните и лекарствата съобщи, че култивиран месен продукт - пилешки гърди, отгледани от базираната в Калифорния UPSIDE Foods, е безопасен за консумация от хора. Все още обаче има спънки този продукт да се настани трайно на рафтовете в магазините.

Досега само Сингапур е одобрил продукта за продажба на дребно, а израелската компания Future Meat Technologies откри първата в света фабрика за производство на лабораторно отглеждано месо. Въпреки че синтетичното месо се представя като етична и еко-устойчива алтернатива, италианското министерство на селското стопанство, продоволствения суверенитет и горите представи в края на миналата седмица проектозакон, който забранява лабораторнто отглеждане на месо за храна за хора, за да защити културното си и кулинарно наследство.

Текстът предвижда в Италия да бъде забранено "производството на храни от клетъчни култури или тъкани от гръбначни животни", което де факто означава да няма възможност за производство на лабораторно култивирано месо. Въпреки тези забрани към днешна дата, прогнозите са, че синтетичното месо ще заеме централно място в храненето на бъдещето, пише американското специализирано издание Wired.

Какво точно е синтетичното месо?

Как се произвежда, какви са предимствата и недостатъците му и защо все пак то може да пробие в Италия при все забраняващите закони.

Синтетичното месо, наречено също култивирано или изкуствено (синтетично), е протеинова храна, получена от процес на "ин витро" отглеждане на животински ембрионални стволови клетки, които се извличат от тъканите на пилета, свине и едър рогат добитък. Тези тъкани се размножават в контролирана среда. Синтетичното месо е напълно различно от месото на растителна основа, получено от растителен произход като бобови култури например. Лабораторно отглежданото месо в действителност е продукт от животински произход, въпреки че производството му не е обвързано с отглеждането на живи екземпляри, а подлежи на точна процедура и метод на подбор в лаборатория.

Чрез процес на клетъчна диференциация е възможно

Продължава на следващата страница... 


стволовите клетки да се трансформират в клетките на основни тъкани, след което месото се отглежда в специална среда, която е създадена, за да се осигури необходимото хранене за развитието и репродукцията на самите клетки и да се стигне до крайния продукт – месото.

Предимства на синтетичното месо

Доколкото е възможно месото да има повече преимущества пред потенциалните му недостатъци? Към момента изглежда, че ползите са повече от вредите. Оценява се, че производството на синтетично месо би понижило с около 98 % емисиите парникови газове в сравнение с традиционното производство, тъй като се намалява интензивното земеделие и се изисква по-малко потребление на електроенергия и се потребява по-малко вода.

Синтетичното месо отнема 95 % по-малк площ:, а освобождаването на терени може да е в помощ на обезлесяването. Лабораторно добитото месо се разглежда и като етична алтернатива, тъй като помага за да се избегне клането на 50 милиарда пилета, 1,5 милиарда свине, 1,5 милиарда овце и 300 милиона крави всяка година.

Не трябва да се подценяват и данните за безопасността на хранителните стоки, тъй като месото не подлежи на въздействието на антибиотици, пестициди и фунгициди и проблемите, до които водят те.

Недостатъци на синтетичното месо

Недостатъците на синтетичното месо са по-скоро потенциални и не са доказани или поне не са обявени. Според някои експерти е трудно да се възпроизведат всички органолептични характеристики, тоест вкус, консистенция и мирис на месото, а други поставят под съмнение общите хранителните стойности: компоненти като витамин В12 трябва да бъдат интегрирани като отделен елемент. Остават и някои съмнения за "дългосрочните ползи", но все още няма научни изследвания за евентуални рискове за здравето. Но преди синтетичното месо да се сервира на трапезата трайно, ще са нужни много допълнителни изследвания.

Всичко е в ръцете на ЕС

Сега хода на събитията зависи изцяло от централата по храните и здравето в ЕС. Според европейските правила за свободно движение на стоки и услуги Италия (или която и да е друга страна членка) не може да се противопостави на пускането на пазара на даден продукт. Това означава, че ако "месото в епруветка" бъде одобрено от Европейския орган за хранителна безопасност, то този ободрен продукт ще може да се продава и произвежда свободно на европейския пазар, както и в Италия.

 

Вижте как реагират в Италия