Общество

Скиптърът и кълбото върху ковчега на кралицата - какво е значението им

Кралски регалии

Скиптърът и кълбото върху ковчега на кралицата - какво е значението им

Снимка: Odd Andersen - WPA Pool/Getty Images)

Британската монархия не е лишена от история и традиции и официалното държавно погребение на кралица Елизабет II не е изключение. Наред с погребението в Уестминстър Хол и церемониалното шествие, има и някои традиционни принадлежности, които придружават тялото на кралицата за официалната служба днес: по-специално скиптърът и кълбото на суверена, които са поставени върху ковчега.

Част от "Бижутата на короната" – колекция от над 100 предмета – скиптърът и кълбото са два от най-известните и емблематични предмети, свързани с кралското семейство. И двете произведения датират от XVII в.  и са основна част от церемонията по коронясването, когато нов монарх официално заема трона. Всеки има специално значение, свързано с управлението на монарха.

Цялата колекция е „с неоценима културна, историческа и символична стойност“, според Historic Royal Palaces, благотворителна организация, която управлява исторически обекти като Лондонската кула, където се намират бижутата на короната.

Скиптърът е предназначен да представлява силата и управлението на короната и е бил използван при всяка коронация от 1661 г., когато е създаден за коронацията на крал Чарлз II. Той обаче не е съвсем в първоначалното си състояние - през 1910 г. крал Джордж V, дядото на кралица Елизабет, променя скиптъра, за да включи масивния 530,2-каратов диамант Кулинан I. Най-големият шлифован бял диамант в света е част от набор от скъпоценни камъни, изрязани от оригиналния 3106-каратов диамант Кулинан, изкопан в Южна Африка през 1905 г. (вторият по големина от камъните, Кулинан II, е поставен в Имперската държавна корона, която също украсява ковчега на кралицата.)

Златната топка със скъпоценни камъни, увенчана със скъпоценен камък кръст, е проектирана като символ, че властта на монарха произлиза от Бог. Подобно на скиптъра, кълбото е създадено през 1661 г.

За последен път е използвано през 1953 г., когато кралицата е била на коронацията си. Очаква се скиптърът и кълбото да се появят отново, когато нейният син, крал Чарлз III, бъде официално коронован, въпреки че все още не е ясно кога ще стане това.