Общество

След година в затвора – Харви Уайнстийн иска ново дело

Кинопродуцентът, обвинен за изнасилване, обжалва

След година в затвора – Харви Уайнстийн иска ново дело

снимка: Thomas Hawk

Харви Уайнстийн, „вдъхновителят” на движението #МеТоо, изглежда не вярва, че е получил справедлив процес и присъда. След като миналия март 69-годишният филмов продуцент беше осъден на 23 години затвор заради сексуално насилие, сега той обжалва.

Кинопродуцентът бе обвиняван в посегателства и агресия от близо 90 жени в публичното пространство след разразилия се скандал. В крайна сметка бе съден в Ню Йорк само за два случая – изнасилване през 2013 г. и принудителна орална любов през 2006 г.

Уайнстийн, който отприщи вълна от недоволство по целия свят заради непристойно отношение от страна на мъже с влияние към жени, смята, че съдията в Ню Йорк миналата година неправомерно му е отказал безпристрастно жури по време на делото. В жалбата му, внесена във Върховния съд, адвокатите на Уайнстийн твърдят, че няколко жени са свидетелствали по време на процеса, при условие че давността на фактите е отминала или фактите са били недостатъчно подкрепени с доказателства, за да има основание за съдебно дело.

Филмовият продуцент се оплаква също и от това, че в състава на журито в делото е имало авторка на книги, в която мъжете са описани като сексуални хищници спрямо млади жени, което според Уайнстийн компрометира безпристрастността на делото.

Има още...


Според жалбата присъдата е непрекомерно тежка само заради това, че Харви Уайнстийн е известна личност и заради големия обществен интерес към случая.

"Ние подадохме доклад от 166 страници, в който отбелязваме няколко сериозно грешки, допуснати по време на процеса”, посочва адвокатът на Уайнстийн Бари Каминс в изявление и допълва, че е уверен, че Апелативният съд ще ги намери за основателни.

Първите публични твърдения за сексуално посегателство срещу кинопродуцента дойдоха през октомври 2017 г., сред които беше и това на актрисата Ашли Джъд. Скоро след това Уайнстийн беше уволнен от компанията, основана от него и брат му Боб. Последваха обвинения от много други жени, сред които бяха и имената на звезди от Холивуд като Гуинет Полтроу и Анджелина Джоли. 

На 12 април предстои Съдът да реши дали ще има ново дело.

 

Разкази от Болшой театър: "Превръщат балерините в проститутки"