Общество

Шон Пен: Украйна ще спечели войната, въпросът е на каква цена

Актьорът и кинаджия сподели възхищението си от украинския президент Зеленски

Шон Пен: Украйна ще спечели войната, въпросът е на каква цена

 Photo by Kate Green/Getty Images

Холивудската звезда Шон Пен смята, че Украйна ще спечели войната с Русия, но цената за това остава неясна. Кинаджията и носител на Оскар за главна мъжка роля каза, че „никой на тази планета не е бил подлаган на тест за лидерство така, както президентът на Украйна Володимир Зеленски“ по време на военния конфликт. Във вторник Пен участва в "Шоуто на Шон Ханити" на Fox News и разказа за впечатленията си от преди войната, за снимките, за политиката, за която той винаги има интересна позиция.

Шон Пен беше в Украйна, за да снима документален филм, когато руската военна инвазия започна.

„Никога не съм се чувствал така, както като бях в Украйна. Това, което изживях там, а и как усещах нашата страна и къде сме ние-  също беше много емоционално“, каза Шон Пен пред водещия Шон Ханити.

„Всички говорим за това колко сме разединен в позициите си тук, но когато влезете в страна с такова невероятно обединение, осъзнавате какво всички сме пропуснали“, сподели още кино звездата.

„Тези хора се борят за мечтите, които имаме всички ние - американците - да бъдем свободни. А в президента Зеленски видях нещо, което никога през живота си не съм виждал - тази изключителна смелост се вижда в очите му. Ясно ми е, украинците ще спечелят. Въпросът е на каква цена“, каза още Шон Пен.

Пен отказа да изрази мнението си за това какви „преки действия“ трябва да бъдат предприети срещу руския лидер Владимир Путин, но добави:

„Ако има Бог, ще има отмъщение извън всяко възможно разбиране“.

Актьорът беше заклеймен като „враг на държавата“ от тв-водещия Ханити още през 2007 г. Шон Пен обаче носи критиките като „значка на честта“, тъй като отказва да бъде въвлечен в политически дебат.

През годините носителят на Оскар е участвал активно в хуманитарни проекти, включително и в създаването на организацията с нестопанска цел CORE (Community Organized Relief Effort) след земетресението в Хаити през 2010 г.

Интересно ви е още: