Общество

Спешният фонд за борба с домашното насилие набра 73 192 лв.

Кампанията информира за измеренията на проблема у нас

Спешният фонд за борба с домашното насилие набра 73 192 лв.

Снимка: voiceheadline

Като партньори в инициативата Спешен фонд за борба с домашното насилие в условията на COVID-19, ние, Момичетата, сме горди, че фондът успя да набере 73 192 лв. с помощта на корпоративни и индивидуални дарения. Финансовата помощ отива към Кризисните и консултативни центрове в цялата страна, които работят на първа линия с жертвите на домашно насилие и техните деца, като им предоставят психологическа, юридическа и социална помощ. Част от средствата вече са разпределени, а съвсем скоро цялата сума ще стигне до институциите, които най-много се нуждаят от тях.

Другата цел на кампанията – информиране на обществото за измеренията на проблема и изграждане на нетърпимост към насилието във всичките му форми, също доведе до значително по-голямо познание за сериозността на проблема: "Данните за драстичното увеличение на случаите на домашно насилие след въвеждането на извънредните мерки в средата на март, както в България, така и навсякъде по света, ни накараха да се свържем с организациите, които управляват Кризисни и консултативни центрове", коментира Надежда Дерменджиева, изпълнителен директор на Български фонд за жените.

"Направеното сред тях подробно проучване показа, че те са в много трудна ситуация, усложнена допълнително от коронавирус пандемията и имат нужда от средства за обособяване на помещения за карантина, допълнителни мерки за предпазване и сигурност, спешни тестове, допълнителни часове работа на психолози и юристи, техническо обезпечаване на онлайн консултациите и много други. Затова инициирахме спешното създаване на този Фонд, който да подпомогне жертвите на домашно насилие и да осигури подкрепата им чрез професионалните организации, които работят с жертви на домашно насилие. Не на последно място, кампанията помогна и за информираността на обществото и за изграждане на нетърпимост към всичките форми на насилие", допълни Дерменджиева.

 

Мария Касимова-Моасе: Насилието е като смъртта – няма лек, но трябва да свикнеш да живееш със загубата