Общество

Сърбия – между коронавируса и социалното напрежение

Защо се стигна до тази ситуация?

Сърбия – между коронавируса и социалното напрежение

Снимка: ЕРА/БГНЕС/news.bg

В Чехия сбогуването с коронавируса бе отпразнувано с впечатляващо по размерите си парти, както ние, Момичетата, съобщихме. И докато страни като Чехия и Нова Зеландия се хвалят с успехите си, а България е в очакване още по-голям бум от заразени, то ситуацията в Сърбия вече е извън контрол. Там броят на заразените и починалите за денонощие достигна още по-високи стойности. За едно денонощие (на 7 юли) са починали 13 души, а 120 са в критично състояние на респиратори. Общият брой на случаите от началото на епидемията е 16 719. 

Голям проблем за страната е претоварването, което се наблюдава в здравната система. 4000 души са настанени в лечебни заведения, а почти всички болници в Белград са препълнени. В отговор на разрастването на епидемичната ситуация президентът Александър Вучич наложи още по-стриктни мерки за овладяването на кризата. Те включват възстановяването на полицейския час за периода от петък до понеделник и забраната на масовите мероприятия на открито и закрито за повече от петима души. В свое изказване Вучич изрази тревогата си от това, че болниците се запълват с тази скорост.

Въпреки тежестта на ситуацията гражданите отказват да спазват противоепидемичните мерки. Отказът им прерасна в масови протести, които преди предизвикаха безредици. Група агресивно настроени демонстранти успя да пробие полицейския кордон и да нахлуе в залата на сръбския парламент. Изгорени бяха контейнери за боклук и три полицейски коли. Стигна се до употребата на сълзотворен газ от страна на полицията. 

Митингът е организиран от привърженици на опозиционните партии, които са недоволни от мерките на президента. Той бе преизбран с рекордно мнозинство от 63% на 21 юни. Недоволството на опозицията е свързано и с ненавременното провеждане на парламентарните избори. Изтъква се също, че Вучич е позволил провеждането на масови събития като спортни и други мероприятия. Те са пагубни за гражданите, тъй като спазването на социалната дистанция е трудно, а разпространението на заразата – улеснено. Президентът отрича всички обвинения.

Въпреки негативните реакции днес ще бъдат отворени пет допълнителни болници във Войводина за лечение на леките случаи. Вчера бе взето решение за създаването на нови болници в Белград и Крушевац, като капацитетът на първата ще е между 800 и 1000 легла. 

Прогнозите на Вучич са епидемията от коронавирус в Сърбия да достигне своята връхна точка на 1 ноември. Друга опасност представлява времевото съчетаване на грипната епидемия с тази от коронавирус. Затова повече от 2 млн. души трябва да бъдат ваксинирани и срещу грип. Президентът отбеляза и че не желае епидемичната ситуация да се превръща в арена на политически конфликти. „Да защитим по-възрастните, моля ви да пазим родителите си“, е неговият призив. Вучич каза също, че общественият гняв трябва да бъде насочен към него, а не към лекарите. 

 

Сгреши ли Швеция в подхода си към коронавируса?