Общество

Страсбург: Задължителната ваксинация не нарушава правата на човека

Примерът идва от Чехия

Страсбург: Задължителната ваксинация не нарушава правата на човека

Снимка: CDC/Unsplash

Дали задължителната детска ваксинация нарушава човешките права? Има ли право държавата да налага глоби, или да ограничи достъпа до ясла и детска градина за неваксинираните деца? Това не е ли дискриминация? Тези въпроси тормозят много родители, които не са съгласни с имунизационния календар, но отговорът на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург няма да им хареса.

Примерът идва от Чехия, която спечели дело, заведено по няколко жалби от антиваксъри. 17 съдии решиха, че макар да има намеса в правото на личен живот, тя е допустима в името на защитата на общественото здраве.

Задължителният имунизационен календар не е в противоречие с Европейската конвенция за правата на човека, категоричен е съдът.

Знаковото дело е било заведено след 5 жалби до ЕСПЧ, подадени между 2013 и 2015 година от родители, които не искат на децата им да се поставят ваксини за ключови и опасни за здравето заразни заболявания или са изработили за детето си собствен ваксинационен план, различен от държавния. В резултат на тези действия родителите са били глобени или на децата им е бил отказан достъп до детска градина.

Въпреки че политиката възпрепятства децата да посещават детска градина, то за приема в начално училище пречки няма, посочва Politico. С решението си съдът подкрепя Чехия в изискването за задължително ваксиниране на децата в предучилищна възраст. Това е първото подобно решение на ЕСВП, и то е взето само с един съдия "против".

Според тълкуването на съда забраната за ясла и градина е "по-скоро превантивна, отколкото наказателна мярка".

"Мярката може да бъде смятана за "необходима" в едно демократично общество. Целта е всяко дете да бъде защитено срещу сериозни заболявания чрез ваксиниране или с изграждането на колективен имунитет", пише в съобщението на ЕСПЧ.

Законът в Чехия изисква всеки родител да ваксинира детето си срещу определени заболявания, освен ако има някакъв здравословен проблем. Това правило отпада, когато децата тръгнат на училище.

В един от разглежданите случаи през 2003 г. Павел Вавричка е глобен, защото отказал децата му (на 13 и 14 години) да бъдат ваксинирани срещу полиомиелит, хепатит Б и тетанус. В друга жалба от името на родената през 2002 г. Маркета Новотна се казва, че тя била отстранена от детска градина, след като се разбрало, че родителите й отказали да й поставят ваксина срещу морбили, паротит и рубеола (MMR), защото имали съмнения за безопасността й.

Позицията на Чехия бе подкрепена от правителствата Франция, Германия, Полша и Словакия.

Миналата година в Германия влезе в сила закон, задължаващ родителите да ваксинират децата си, като има и санкция глоба до 2500 евро. Промени в правилата си за ваксиниране направиха през последните години Франция и Италия, а предложения за това имаше в Англия, където ваксините са препоръчителни, но не и задължителни.

В съобщението на ЕСПЧ се казва още, че заради жалбите е била направена оценка и на степента на санкциите срещу родителите и заключението е, че нито глобата е прекалена, нито има наказание за децата, макар да се приема, че недопускането им в детска градина им отнема за известно време една възможност за личностно развитие и развитие в среда с педагози. Мярката е допустима като "защитна" за другите ученици, а не като наказателна спрямо малцината неимунизирани. 

Решението може да се превърне в опорна точка за много бъдещи решения, тъй като спорът дали ваксинацията срещу Covid-19 трябва да бъде задължителна по закон е повече от актуален.

 

Pfizer: ваксината ни е 100% ефективна при деца