Общество

Судан забрани обрязването на жени

Судан предприема действия срещу дискриминацията

Судан забрани обрязването на жени

Снимка: MEMO

Судан прави първата си сериозна крачка към прогреса. След 40-годишно строго следване на мюсюлманска политика страната ще увеличи правата на жените и немюсюлманите. Забранено ще бъде женското обрязване, а на представителите на религии, различни от исляма, ще бъде позволена консумацията на алкохол. 

Значима за суданската история е 1983 г. Тогава в сила влиза ислямското право. Бившият президент Джаафар Нимейри е човекът, който го въвежда. Негов символичен акт е изхвърлянето на бутилки с уиски в река Нил. Оттогава и алкохолът е забранен. Забраната обхваща и немюсюлманското население, което по данни на ООН е 3 процента от цялото население на страната.

Демократизацията е част от обещанията на преходното правителство, дошло на власт след свалянето на автократа Омар Башир. Сред обещанията влизат още борба с дискриминацията и мир с бунтовниците. Едно от вече предприетите действия в тази посока е позволяването на консумацията на алкохол от немюсюлмани. До момента употребата на алкохолни напитки в личния живот бе криминализирана. За хората от мюсюлманското вероизповедание забраните остават в сила, като наказанията често включват бичуване, прието в ислямската традиция. Това се разбира от изявление на министър Насрейдин Абдулбари по държавната телевизия 

Друг спорен аспект от суданската политика е криминализираното вероотстъпничество. То също ще отпадне с промените. Заедно с него ще бъде забранено и женското обрязване – практика по частично или пълно отстраняване на външните полови органи на жената. Обичаят може да варира от премахването на върха на клитора до цялата външна част на половите органи. Често необрязаните жени се считат за покварени. Процедурата се извършва с нестерилни инструменти и без анестезия, което води до множество здравословни проблеми и смърт. Според данни на СЗО между 100 и 140 млн. жени по света са били подложени на обрязване. Една от най-спорните страни е именно Судан. 

В исторически аспект въвеждането на ислямското право от Нимейри е причината за 22-годишния военен конфликт между Севера с мюсюлманско население и Юга, където преобладават християните. Същата война води до отцепването на Южен Судан през 2011 г. При предишното правителство на Башир е разширен спектърът от действия на ислямското право. Башир беше на власт от 1989 г. Преходното правителство на Абдала Хамдок управлява страната в коалиция с военните, които помогнаха за свалянето на Башир. Според анализатори обаче сегашната коалиция в страната е нестабилна.

 

Афганистанките с най-тежка съдба