Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Супержените, с които да срещнете дъщерите си

Супержените, с които да срещнете дъщерите си
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Знаят ли децата ви коя е Нина Симон? Мис Симон е не само една от най-големите певици, тя е и тясно свързана с борбата срещу расизма в САЩ. Знаят ли коя е и какво е постигнала Екатерина Каравелова? Освен съпруга на Петко Каравелов Екатерина е основателка на Българския женски съюз. За нея при отразяването на събитията по време на Сръбско-българската война един немски журналист пише: „Право се говореше сетне, че на 7 ноември 1885 г. г-жа Каравелова беше единственият мъж сред софийското население…“.

Много жени, от България и от света, са дали своя принос за развитието на изкуството, науката и обществения живот. Можем да ги наречем супержени, защото повечето от тях са въстанали срещу статуквото. Заради смелостта, устрема, вдъхновението и интелигентността си те са пример, а както знаем, добрите примери са важни.

Такава е идеята зад образователната колекция „СуперЖените“ на БХК. Тя включва 30 карти за оцветяване, които представят значими за историята жени от различни епохи, професии, религии и етноси. Това е първата подобна поредица, публикувана в България. Основното й послание е, че когато момичетата се подкрепят взаимно, се случват прекрасни неща.

Аз смятам да подаря комплект от тези карти на дъщеря си. Защото другата част от посланието им е, че момичетата трябва да могат да избират сами своето призвание и никога да не чуват репликата, че нещо не е тяхна работа. Затова всъщност примерите са важни.

Средствата от продажбите на картите ще подпомогнат финансово работата на Български хелзинкски комитет (БХК), водещата организация за правата на човека в страната, като покрият част от разходите по дела, свързани с дискриминация над жени. Информация за цени и поръчки вижте тук.

 

Десислава е момиче, което обича думите – да преоткрива и скрива в тях себе си и всичко. Започва да ги записва, за да не пропусне някой нов ред, многоточие или отклонение. Обича също цветя (в градини), френски прозорци, океан, чай, малини, цвят екрю и вино. И да пътува много обича. Отбелязва синхроничностите по пътя си и така е сигурна в посоката. Има всичко, за което е мечтала, но не спира,...