Общество

Светът се сбогува с кралица Елизабет II

Светът изпраща кралица Елизабет II в последния ѝ път.

Светът се сбогува с кралица Елизабет II

Светът изпраща кралица Елизабет II в последния ѝ път.

Днешната церемонията слага край на 11-дневния национален траур в Обединеното кралство. Повече от 500 държавни и правителствени лидери, над 2000 гости, приятели, роднини и около 4000 военнослужещи присъстват на последното сбогом на кралицата в готическата катедрала, където Елизабет Втора бе коронована през 1953 г. На погребението присъстват множество световни лидери и монарси, сред тях и българския президент Румен Радев. 

В абатството не е имало погребение на монарх от XVIII век.

Отсъстват представители на Русия, Беларус и Мианма – те не бяха поканени поради вината, която носят за войни и конфликти. Руското външно министерство определи липсата на покана като "безнравствено" и "кощунствено"

Беше изпълнено специално поръчано хорово произведение, композирано от майстора на кралската музика Джудит Уеър и вдъхновено от непоклатимата християнска вяра на кралица Елизабет. Пяха всички присъстващи.

Ковчегът на кралицата бе оставен за поклонение в Уестминстър хол до 6.30 часа сутринта като хората се редяха на опашка по 13 часа и повече, за да и кажат последно "сбогом" с кралицата. В 15:00 ч. ковчегът потегля към замъка Уиндзор. В 18:00 ч. ще се проведе служба в параклиса "Сейнт Джордж", а в 21:30 ч. е планирана погребална служба в тесен кръг.

Самото погребение се излъчва почти на всякъде. Церемонията се гледа от близо 4 милиарда зрители по света.  Може да го гледате в линка тук: