Общество

Терапия с кучета се грижи за децата, травмирани от войната

Четириногите помагат при посттравматичен стрес от войната при децата в Украйна

Терапия с кучета се грижи за децата, травмирани от войната

Дете прегръща куче в училищен спортен салон, превърнат в бежански център в град Лвов в Украйна
Снимка: Pavlo Palamarchuk/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Децата на Украйна са най-травмираните от войната, която изгони гражданите от домовете и родината им. Има деца, които трайно отказват да говорят или развиват проблеми с говора като заекване или загуба на думи, кошмари, изпускане или отключване на различни страхови неврози, конвулсии, тикове, проблеми с храносмилането и апетита.

Един от начините за справяне с тези посттравматични ефекти е терапията с кучета, която връща поне частично комфорта на детската душа.

В терапевтичния център "Dr. Doc" в град Запорожие в Южна Украйна канят децата да погалят Евсей - дружелюбен шпаньол. Могат да му подадат лапа и да играят с него, да се поразходят и да го нахранят. И това е само за забавление – колкото пъти искат, толкова пъти могат да идват.

„Психиката на детето е много уязвима към войната, която тече сега. Някои деца са много уплашени и ние опитваме да ги извадим от това състояние“, казва 22-годишната доброволка Олга Пивторацка.

"Тук в Запорожие е тихо, няма експлозии. И ние помагаме на децата да се адаптират към реалността“, добавя тя.

Алена Сердюк, ръководител на центъра и детски психолог, казва, че доброволците са гледали децата, докато родителите им са се регистрирали, докато се преместят в новите си домове.

"Нашата основна задача е да стабилизираме децата, да им помогнем да се справят с наистина стресова ситуация. Тук децата могат да играят, пеят, рисуват, да полудуват с нашето куче. Ако имат нужда от психологическа помощ, работим и индивидуално", каза Сердюк пред Ройтерс.

В психологията има много примери на успешна терапия за деца с животни. Начинът, по който този метод сработва не е на вербално ниво, а на ниво успокояване на ума и душата, на контакт с очите и ръцете, на синхронните и плавни движения. Подобни методи се прилагат не само в зони на военни конфликти, но и при състояния на деца със аутизъм, депресия, забавено умствено развитие или церебрална парализа.

Какъв жест направи Орландо Блум за украинските деца: