Общество

Тежки ограничения във Франция: затварят и училищата

Скок в броя на заразените

Тежки ограничения във Франция: затварят и училищата

Снимка: Pixabay

През последната учебна година Франция беше единствената страна, която намери начин да запази училищата си отворени. Третата вълна на коронавируса обаче промени това – страната обяви, че затваря училищата и детските градини за срок от три седмици.

Френският президент Еманюел Макрон обяви разширяване на ограниченията за пътуване върху цялата територия на страната в опит страната да се справи със заразата. Мерките се затягат от 6 април, след Великден, в който французите ще могат да пътуват свободно. След това обаче ще е забранено придвижването извън район от 10 километра от жилището. В случай, че гражданите искат да напуснат региона си, ще трябва да представят документ с уважителна причина за излизането.

Предвижда се и въвеждането на  вечерен час от 19:00 ч., ще се затворят и магазините без стоки от първа необходимост. До момента смъртните случаи в страната са 95 337 и интензивните отделения в най-тежко засегнатите райони са препълнени. „Това е най-доброто решение за забавяне на разпространението на вируса“, каза Макрон, цитиран от „Ройтерс“ и и подчерта, че Франция е успяла да задържи училищата отворени много по-дълго време през пандемията в сравнение с останалите държави.

Именно затварянето на училищата обаче притеснява много родители – това се отрази пагубно на много майки, които по време на първия локдун бяха принудени да избират между семейството и кариерата си, а ако нямаха финансовата възможност да наемат детегледач, трябваше да напуснат работа, за да ги гледат сами. В същото време бе тежко и за децата, защото качеството на дистанционното обучение е несравнимо с присъствената му форма. Ето защо още на 13 април миналата година френският президент Еманюел Макрон взе решение: да отвори отново всички училища и детски градини от май. От юни ходенето на училище във Франция дори стана задължително... до април тази година.

Надеждата за справянето с пандемията е масовата ваксинация, която обаче се забави драстично в страната. Френските издания отбелязват, че основен проблем за целия ЕС са неизпълнените доставки на Пфайзер и Модерна. Първите доставки на "Джонсън и Джонсън" пък ще стигнат до страните от ЕС едва в средата на април, а блокираната АстраЗенека стои неизползвана в складовете, макар Великобритания да е поставила близо 12 млн. дози от нея и да е сред първенците по ваксиниране.

Проучване на „Евронюз“ отчита и ръст в антиваксърските настроения, които във Франция са взели своя връх през последната година. На въпрос дали биха се ваксинирали, ако ваксината срещу Covid-19 стане достъпна свободно, 42% от французите са отговорили с „не“, а 37% – с „да“. Прочетете повече в следващата статия.

 

Франция и Германия – лидерите, които изостанаха с ваксинирането