Общество

Тилда Суинтън със „Златен лъв“ за цялостен принос

Актрисата участва в над 80 филма

Тилда Суинтън със „Златен лъв“ за цялостен принос

Снимка: filmlinc.org

Британската актриса Тилда Суинтън ще бъде наградена със „Златен лъв“ за цялостно творчество на Венецианския филмов фестивал. 77-мото издание му издание ще се проведе от 2 до 12 септември и въпреки ситуацията с коронавируса, организаторите отказват да минат онлайн, вместо това ще съкратят програмата.

Голямото признание за 59-годишната Суинтън бе обявено от борда на директорите на Венецианското биенале след предложение на директора на кинофорума Алберто Барбера. „Златен лъв“ от най-стария филмов фестивал ще получи и режисьорката Ан Хуей, която е сред най-значимите имена в азиатското кино и има огромен принос за съвременното киноизкуство там. Сред най-известните й филми са "Летен сняг", "Златни времена", "Обикновен живот".

 „За мен ще бъде чиста радост да дойда във Венеция, да отпразнувам безсмъртното кино и категоричното му оцеляване пред лицето на всички предизвикателства на еволюцията“, каза Тилда Суинтън в официално изявление.

Пътят на Суинтън в киното започва през 1985 г. в "Караваджо" на режисьора Дерек Джарман. Съвместната им работа е толкова сполучлива, че актрисата се снима във всички негови филми след този. За един от общите им проекти – "Едуард II", британката получава наградата за женска роля от Венецианския фестивал през 1991 г.

Снимала се е в над 80 филма и има награди "Оскар" и "БАФТА" за ролята си в "Майкъл Клейтън". Една от най-разпознаваемите й роли остава тази на Орландо – в адаптация по едноименния роман на Вирджиния Улф от Сали Потър.

Тилда Суинтън участва и във филми на режисьори като братя Коен, Джим Джармуш, Лука Гуаданино, Уес Андерсън, участва и в голямата звезда от последните Оскари – драмата "Паразит", който стана първият чуждоезичен филм с голямата награда на Гилдията на филмовите актьори.

Позната е още от "Хрониките на Нарния", "Доктор Стрейндж", "Трябва да поговорим за Кевин", "Джулия", "Гранд Хотел Будапеща" и др.

Обаятелното й излъчване и нестандартната визия я превръщат в икона на андрогинността още през 90-те години. Андрогинията се характеризира със смесица между мъжествени и женствени черти във визията човека, а хората, които считат себе си за андрогени, не се определят полово.

"Винаги съм знаела, че не съм красива. Това е голямо преимущество. Всичките ми красиви приятели рано или късно пуснаха своята външност в оборот. Те през цялото време се съобразяваха с това, че имат светли коси, сини очи, сочни устни и че са длъжни да се държат подобаващо. Това е огромно бреме, от което бях лишена. Мен не ме възприемаха като момиче, а и аз себе си не намирах за такова. Отрязах сексуалността в себе си и разбрах, че това е много удобно", разказва актрисата. "Случвало се е да ме нарекат „сър” в асансьора или на улицата. Навярно защото съм висока и не злоупотребявам с грима. Веднъж, като минавах през контрола на летището, ме проверяваха мъже."

Актрисата играе много фантастични роли – вампир, вещица, ангел. Мистичната си красота пренася и на модния подиум, където работи съвместно с дизайнери като холандците Viktor & Rolf.

 

Чернобил“ със 7 награди БАФТА за телевизионно майсторство