Общество

„Това не е насилие“ – заблудата, която ни държи като заложници

Как да разпознаваме домашния тормоз?

„Това не е насилие“ – заблудата, която ни държи като заложници

Снимка: Pixabay

Женската сила и воля са основен двигател на света. Търпението на жената обаче невинаги е благодетел, особено ако се изразява в примирение с нездравословно и неуважително поведение към нея. Разпознаването на домашното насилие понякога е предизвикателство дори и за самите жертви, защото вербалният, психически и емоционален тормоз има много измерения и не оставя следи, които да докажат посегателство над личността.

Развенчаването на заблудите за една връзка е жизнено важно за справянето с проблема. Ето защо фондация Emprove инициира кампанията #РаноБудна. Първоначално тя започва като явление в онлайн пространството, което събира и споделя полезна информация, вдъхновяващи истории и безплатна професионална подкрепа за жени, които се нуждаят от нея. Основната мисия е да се помогне на жертвите да проумеят, че се намират във връзка с насилник.

Успешното начинание в социалните мрежи вдъхновява фондацията да излезе и офлайн. С призива „Да преборим заблудите в очи в очи“, организаторите дават старт на поредица от събития за жени в потенциално опасни връзки. Добре дошли са и техните приятели, роднини и колеги – всички, които могат да подпомогнат осъзнаването им. Събитията ще предоставят подкрепа на база споделен личен опит, практически насоки, точки за размисъл, платформа за диалог за превенция и за борба с различните типове насилие – икономическо, емоционално и физическо.

Планирани са 5 събития, като всяко едно от тях ще се фокусира върху развенчаването на популярна заблуда. През юли ще се дискутира илюзията „Това не е насилие“, лекцията ще води Анелия Mитева, Neuro Agility Master треньор, която ще разисква практическото приложение на невронауката за разбулване на капаните в междуличностните отношения.

През септември Михаела Георгиева, създател на платформата за лидерство и бизнес трансформация www.leaders.bg, ще коментира заблудата „Той не ми дава да работя, защото иска да се грижи за мен“ и ще води лекция за изграждане на самоувереност и подобряване на професионалното представяне при дамите.

Темата на октомврийското издание е „Той е нервен и затова ме обижда“, където коучът и хипнотерапевт Антония Дамянова ще говори за идентифициране на нужди и изследване/практикуване на здравословни начини за тяхното удовлетворяване. Ноември е посветен на „Няма да се справя без него“ – лекция на тема посттравматично израстване от Яна Шкодрова, експерт Learning and People Development.

Последното (засега) събитие ще разбие мита, че „Никой няма да ме разбере“. Групи за взаимопомощ на жени, излезли успешно от връзки с насилие, ще споделят своя опит с надеждата да помогнат на други жени. Групите функционират под ръководството на семейния терапевт Валентина Димитрова.

Осъзнаването на тормоза вкъщи невинаги е лесно, затова бъдете внимателни. Независимо кой е виновен за даден конфликт у дома, разрешаването му никога не е с шамари, юмруци, обиди, унижения, незачитане на желанията и нарушаване на изконните човешки права. Любовта не е причина да търпите нетърпимото, затова не приемайте обета "Докато смъртта ни раздели" буквално. 

При нужда, потърсете помощ на 0800 18 676 и 02/981 76 86. Можете да се присъедините и към нашата публична Фейсбук група НЕ СИ САМА – ЗАЕДНО СРЕЩУ НАСИЛИЕТО, където ще намерите подкрепа и разбиране.

 

Как да разпознаем психическото насилие? И защо държавата не го разпознава?