Общество

Учениците от 6 и 11 клас ще са в училище чак на 17 май

Приоритет са 7 и 12 клас

Учениците от 6 и 11 клас ще са в училище чак на 17 май

Снимка:  Xingyue HUANG/Unsplash

От понеделник, 12 април, учениците ще се върнат в класните стаи, спазвайки режима на ротация от преди 22 март, преди пълното преустановяване на занятията. Това стана ясно от редовния брифинг на Националния оперативен щаб днес. 

Частичното възстановяване на присъствения учебен процес предвижда всички ученици от началния курс да се върнат в клас, плюс три от осемте класа от 5 до 12 клас. Така до 40% от учениците ще могат отново да учат присъствено. В училищата, където има само по една паралелка, ротация няма да има. 

"Ще започнем със 7, 8 и 10 клас", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той уточни, че 7 и 12 клас продължават да са приоритизирани заради кандидатстването, което им предстои след края на учебната година. Ако ситуацията позволява – от 26 април до 14 май за три седмици (не две, а три, заради почивните дни около Великден) в класните стаи ще се върнат учениците от 5, 9 и 12 клас.

И едва на 17 май училищният звънец ще прозвучи и за най-ощетените от ротациите дотук – шестокласниците. 

Чак на 17 май възпитаниците от 6 и 11 клас ще имат шанса да пристъпят прага на училището си. 12 клас приключват традиционно по-рано учебната година, затова е важно да се върнат на 26 април, добави министърът.

Това е силно зависимо от общото решение за налагане на по-строги или не толкова строги мерки, уточни Вълчев. По негови данни четири пъти по-малко са учителите, които са се разболели след ваксината.

"Нямаме починали учители след ваксинация", категоричен е той.

"Благодарение на ваксините имаме шанс да възстановим присъствения процес в края на учебната година. Това вероятно се дължи на ваксинацията и на това, че присъственият процес беше частичен."

Остава да виси обаче големият въпрос –  как ще бъдат компенсирани шестокласниците, които прекараха изключително самотна учебна година пред екраните на електронните устройства.

Получихме и позицията на майка на ученик в шести клас, която достатъчно изразително показва пред какво изпитание са изправени и родителите, и учениците, които "са изтеглили късата клечка" при определянето на ротационния принцип и прилагането на мерките за ограничение на пандемията. Вижте:

"Като майка на шестокласник твърдя, че децата от 6-ти и 9-ти клас са абсолютни жертви на безпринципното редуване на паралелки. Последният локдаун дойде в средата на техните две седмици, след 4 месеца у дома и сега никой не се сеща да почне с тях. Има частни училища, в които паралелките са от по 10-ина деца, какво пречи те да ходят на училище? Докога малоумни чиновници ще се упражняват върху здравето на децата ни? Всъщност, ще ви кажа докога – докогато ние, родителите, ги търпим."

 

Браво! Класни стаи на открито