Общество

Украинците имат пари, но никой не ги приема

ЕС разработва обща стратегия за обмяна на украинската гривна

Украинците имат пари, но никой не ги приема

Снимка: Pixabay

Украинските бежанци, приети от страните от ЕС, се оплакаха, че никъде не могат да използват спестяванията си в украински гривни - националната валута на Украйна. Хиляди украински граждани сигнализираха, че нито една банка не приема парите им и така на практика те нямат достъп до средствата си. 

В Белгия няма банка, която да приема украинска валута. Много финансови учреждения не искат да обменят гривни, тъй като имат ограничена конвертируемост заради войната. 

Подобна е ситуацията и с останалите украински бежанци в ЕС, които имат спестявания. Затова от Брюксел се опитват да намерят решение по казуса. Преди две седмици Европейската комисия разработи препоръка за обмяна на украинските банкноти във валутата на страните, които приемат бежанците. Това ще позволи обмяна на еквивалента на 300 евро за период от 3 месеца – сума, която според мнозина е крайно недостатъчна.

Австрия, Унгария и Полша вече имат подобна политика, но такава за целия ЕС трябва да бъде одобрена до края на тази седмица.

В Украйна спестяванията от 40 300 гривни са равни на 1300 евро. С тези средства човек може спокойно да живее цяла година, но изненадата на украинските граждани сега е, че тези пари едва стигат за месец за един човек. В Украйна заплатите са значително по-ниски, но по-нисък е стандартът на живот.

Според ООН повече от 4 млн украинци вече са избягали от родината си в различни страни от Европа.

 

Историята на американско семейство, което приема украински бежанци: