Общество

Украинките, които вместо оръжия използват смартфони

На 24 февруари заедно пускат „Dattalion“ – комбинация от думите „данни“ и „батальон“. Това е безплатна и отворена база данни с видео и кадри от военни зони. Групата от над 100 доброволци се състои предимно от жени.

Украинките, които вместо оръжия използват смартфони

Photo by Israel Fuguemann/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

По време на четвъртата нощ от началото на войната, една майка спи в бомбоубежище в Западна Украйна с двете си деца. Събуджа я повикване по телефона. Обажда й се приятелка извън Украйна. Тя звучи объркана, разказва й какво е видяла току-що по телевизията: репортер, който интервюира човек в ​​относително безопасна част на страната. Той спокойно обяснява плановете си за това кога и как ще се евакуира, когато нещата се влошат.

Междувременно в Киев, откъдето майката бяга, бомбите вече валят от небето, а животите на мнозина са погубени. Войната отдавна е поставила черния си похлупак там. Двете с приятелката й смятат, че картината на ужаса не е представена обективно на света. Разговарят и с други жени, които познават в цялата страна и впоследствие решават да вземат нещата в свои ръце.  Информацията от първо лице се превръща в тяхно оръжие.

На 24 февруари заедно пускат „Dattalion“ – комбинация от думите „данни“ и „батальон“. Това е безплатна и отворена за достъп база данни с видео и кадри от военни зони. Групата от над 100 доброволци се състои предимно от жени.

Много от доброволците – включително лидери в управлението, бизнеса, спорта и изкуствата – са съпруги и майки, които, след като извеждат децата си на безопасно място, се връщат в зоните на конфликт на Украйна, за да документират зверствата, извършени от руските военни.

Досега те са събрали и разпространили около 1700 видеоклипа и снимки на смартфони от първите редици - има изображения на бомбардирани сгради, групи деца, както и скупчени заедно. Видеоклиповете са изпратени от хора, които групата нарича „граждански журналисти“, както и получени от частни акаунти в социалните медии и канали в Telegram.

Има едно основно предупреждение по отношение на кадрите: доброволците, които изпращат и публикуват, не са професионални журналисти и голяма част  от съдържанието се изпраща анонимно. Когато става въпрос за проверка на кадрите, групата казва, че непрекъснато работи, за да гарантира автентичността на снимките и видеоклиповете въз основа


на дати и местоположения. Базата данни е достъпна за използване от репортери, политици, знаменитости, документалисти - всеки с платформа, от която се надяват да бъдат чути.

Пред изданието „Marie-Claire” майката, която се представя под псевдонима "Мария" разказва как е започнало всичко:“ Съпругът ми остана в Киев, за да работи като доброволец, той се занимава с всичко - от евакуация на деца от окупирани градове до подпомагане на организирането на военни доставки. Казах му: „Какво мога да направя, за да ни помогна да спечелим тази война?“ Дойдохме с идеята да създадем база данни с видеа на свидетели.

Първоначално екипът им се състои от 10 доброволци. След това броят им се увеличава до 25 души за два дни. С днешна дата разполагат с около 120 украинци доброволци в и извън страната. Както и чуждестранни такива по целия свят. „Нашето оръжие е истината – видеоклипове и снимки в нашата база данни, които разкриват какво се случва“, казва Мария.

Почти целият ни основен екип и доброволци са жени. Има две причини за това. Първо, мъжете са на фронта. Второ, мъжете, както и някои жени правят по-рисковани неща като евакуиране на деца, работа като шофьори, доставки на хуманитарна помощ и т.н. „Ние сме жени, а това означава, че сме много издръжливи и нетърпеливи да работим 24/7, защото не работим само за нас, ние действаме и се борим за нашите деца, майки и сестри“, казва тя.

Американско семейство в Полша приюти десетки украински бежанци