Общество

Украински главен готвач приготвя безплатни ястия за бежанците

„Бях принудена да се преселя заради войната“, казва 73-годишната жена през разплакан. „Благодаря на всички за активното участие в спасяването на живота ни... Той ни нахрани безплатно.“

Украински главен готвач приготвя безплатни ястия за бежанците

Когато войната настъпва в Украйна през февруари, реакцията на украинския главен готвач Евгений Клопотенко не е да се въоръжи, а да вземе в ръце черпака.

Той отваря ресторант преди малко повече от седмица в Лвов, като предлага безплатни ястия на всеки, който поиска меню №2.

„Силата ми не е в боравенето с оръжия, но знам, че мога да бъда полезен с ножа в кухнята“, казва Клопотенко, който е известен в цялата си страна. "Моята цел и мисия в живота е да предлагам вкусна храна на хората." 

Клопотенко е победител в украинския Master Chef и е отявлен кулинар в страната с. Главният готвач стана популярен в медиите преди няколко години, когато води кампания за приемането на украинската супа борш в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Руското правителство обаче тогава определи борша като „едно от най-известните и обичани руски ястия и символ на традиционната кухня“ в официалния си профил в Туитър и се породи кулинарен спор между двете страни.

 

С днешна дата финансирането на новия ресторант идва от собствения джоб на Клопотенко, както и от дарения на клиенти, които се хранят от друго меню.

Клопотенко разказва пред „Ройтерс“, че по-голямата част от тези, които идват за безплатните ястия, са избягали от домовете си в други части на Украйна и се отправят към Полша.

Олена Северинова, която е принудена да напусне дома си в Донецк поради бомбардировки, е редовен посетител на заведението, откакто пристига в Лвов.

„Бях принудена да се преселя заради войната“, казва 73-годишната жена през разплакан. „Благодаря на всички за това, че спасиха живота ни... Тук ни нахраниха безплатно.“

Италианският пекар, който прави хляб за бежанците от Украйна