Общество

УНИЦЕФ преиздава песента One Love на Боб Марли

Песента ще бъде част от кампания за борба с коронавируса

УНИЦЕФ преиздава песента One Love на Боб Марли

Снимка: The Wall Street Journal

УНИЦЕФ ще пресъздаде емблематичната песен на Боб Марли One Love с помощта на членове от семейството на покойния певец. Детският фонд на ООН ще използва песента в подкрепа на работата си „за създаване на по-справедлив свят за децата, чийто живот бе повлиян от пандемията COVID-19”, пише организацията в свое прессъобщение.

"Преди повече от четиридесет години баща ми написа One Love за единството, мира и всеобщата любов във време, когато имаше много проблеми в света", споделя дъщеря му Седела Марли. "Дори сега, когато не можем да се съберем, неговото послание остава ясно и можем да преминем през тази глобална криза, ако се обединим чрез една любов и едно сърце."

Парчето е издадено първоначално през 1977 г. от Боб Марли и групата му The Wailers, която набира голяма популярност 60-те и 70-те години в Ямайка. Първоначално песента е записана в стил ска, но по-късно музикантите я преработват в познатия й днес реге стил. Оттогава тя се използва в реклами, игрални филми, анимации – Ричард Брансън я презаписва за реклама на полети до Ямайка, а Антонио Бандерас прави кавър за анимационния филм „Шрек завинаги“. Световната здравна организация пък обявява One Love за песента на поколението на милениалите.

В новата версия на УНИЦЕФ ще участват членове на семейство Марли, музиканти от всички краища на света, артисти от конфликтни зони и деца, живеещи в уязвими общности. УНИЦЕФ ще използва песента в кампанията си за апел към правителствата, обществеността и частния сектор да подкрепят усилията на организацията в справянето й с кризата с коронавируса. Детският фонд опитва да удовлетвори основни нужди на децата и семействата им по света, като им предоставя сапун, маски, ръкавици, хигиенни комплекти, защитно оборудване.

"Песента One Love говори директно за една ключова истина за тази пандемия: най-добрата ни надежда да победим COVID-19, е да преосмислим света и да го направим по-равен и по-малко дискриминационен за децата чрез глобална солидарност и сътрудничество", каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор в официално изявление. „Радваме се, че семейство Марли ни предоставят своята щедра подкрепа, креативност и любов, за да помогнат на най-уязвимите деца.“

Записът на видеото ще се случи чрез социалната мрежа TikTok – тя ще бъде домакин на специално събитие и ще отправи предизвикателство, свързано с песента, която да й помогне да се популяризира.

 

Ринго Стар стана на 80, отпразнува го онлайн