Общество

В Страстната седмица поглеждаме към вътрешния си свят

Страстната седмица за християните е повод да се замислят за своите грехове и за жертвата на Спасителя

В Страстната седмица поглеждаме към вътрешния си свят

Снимка: Pixabay

В седмицата преди православния Великден, започва Страстната седмица или седмицата на страданията. Тя е последната от живота на Иисус Христос и е наречена така, тъй като на славянски думата "страст" означава страдание. Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик.

Страстната седмица за християните е повод да се замислят за своите грехове и за жертвата на Спасителя. На Велики понеделник Иисус Христос влиза в Йерусалимския храм и се разгневява на събралата се тълпа. Храмът за молитви е превърнат в тържище и в гнева си Божият син преобръща масите на търговците.

На Велики вторник Христос прекарва в нравствени напътствия, а според църковния канон денят е отреден за смирение.

В деня на Светата и Велика сряда Юда отива при юдейските първенци и уговаря предателството на Христос за 30 сребърника.

Велики четвъртък е свързан с Тайната вечеря, когато се установява тайнственото причастие. След вечеря Христос взима хляб, благославя го, разчупва го, раздава на учениците си и казва: "Вземете, яжте, това е моето тяло!". После вдига чашата и казва: "Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете".

След причастието Христос признава пред своите ученици, че ще бъде предаден. Вечерта на Велики четвъртък се отслужва последованието на 12-те евангелия.

Велики петък, известен още като Разпети петък, е денят, в който е разпнат Иисус Христос, и е посветен на неговите страдания. Сутринта на Велики петък се отслужват т. нар. царски часове, а около 11:30 часа се изнася Светата плащеница. Вечерта на Велики петък при плащеницата с изобразеното на нея тяло на мъртвия и положен в гроба Иисус се извършва т. нар. опело Христово.

На Велика събота се отбелязва погребението на Господ Иисус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада, предаде БТА.

Когато Христос починал като човек, тялото му било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. В третия ден душата и тялото отново се обединили и тялото възкръснало от мъртвите.

Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравяват с "Христос воскресе!", а отговорът е "Воистину воскресе!" или "Наистина възкръсна!".