Общество

Ваксини на солидарността - България печели, Австрия губи

Австрия, Чехия и Словения се оказаха губещи

Ваксини на солидарността - България печели, Австрия губи

Снимка: John Thys/Getty Images

В проява на това, което може да се нарече квалифицирана солидарност, повечето страни от ЕС отхвърлиха напрежението около разпространението на ваксините срещу коронавирус, създавано от австрийския канцлер Себастиан Курц, и се съгласиха да доставят допълнителни дози на петте държави, пострадали най-силно от пандемията, сред които е и България, пише днес Politico.

Решението, взето от посланиците на ЕС, на практика потвърди съществуващата формула на ЕС за разпределение на ваксини, базирана на населението, и донесе смущаващо поражение на Курц, както и на чешкия премиер Андрей Бабиш и словенския премиер Янез Янша. Австрия, Чехия и Словения отказаха да участват в плана, предложен от португалското председателство на Съвета на ЕС.

Тежко засегнатите страни, които ще бъдат подпомогнати са: България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия.

Позицията, заета от Бабиш, бе определена като "самоунищожителна", тъй като в резултат Чехия загуби около 140 000 допълнителни дози, които би получила по португалския план, тъй като щеше да се квалифицира за допълнителна помощ, пише "Политико".

За Янша, чиято държава поема ротационното председателство на Съвета на 1 юли, това беше доста неблагоприятно проявление на очевиден егоизъм и нежелание да се присъедини към общностно ориентираното управление на кризи, което Брюксел смята за най-добрия атрибут на ЕС.

А Курц, лидерът на усилията за разбиване на формулата за пропорционално разпределение, отбеляза провал на множество фронтове. Той не беше в състояние да осигури допълнителни дози ваксини за страната си, предаде нуждаещите се страни, които първоначално подкрепиха усилията му и подби собствените си стремежи да стане лидер на доминиращото в Европа дясноцентристко политическо семейство.

Високопоставен дипломат коментира пред "Политико", че Курц вече е "персона нон грата" за повечето страни членки.

"Вината на Австрия"

Още преди срещата на върха, Курц е водил ожесточена борба за разпределението на ваксини, в която се е опитал да обвини Комисията за предполагаемо отлагане на дозите за Австрия. Всъщност правителството на Курц може да вини само себе си, че е отказало да закупи пълното си разпределение на дози по съвместната програма на ЕС за снабдяване с ваксини.

Други държави, включително и България, също бяха изчислили погрешно нуждите си, но Курц се опита да обедини други лидери около обвинението, че Брюксел носи вина за грешките, направени в собствената му столица.

"Не е изненадващо за всеки от нас, който е в опозиция от дълго време: Курц обикновено вижда ЕС като средство в собствената си политическа игра. Мисля, че има връзка между това, че той има политически проблеми у дома и използва ЕС като изкупителна жертва." Така коментира ситуацията Клаудия Гамон, австрийски член на Европейския парламент от либералната група "Обнови Европа".

Гамон отбеляза, че други аспекти на стратегията на Комисията за ваксини може справедливо да заслужават критика, но австрийското правителство само е виновно за загубата, след като е избирало дълго от "менюто с ваксини", а не е купувало пълния му заделен дял.

Австрия в един момент дори заплаши да блокира Комисията да продължи напред с по-широката възможност за закупуване на 100 милиона дози от ваксината на "Пфайзер".

След като стана ясно, че исканията му няма да бъдат изпълнени, Курц се обърна срещу португалския план, който щеше да наложи Австрия да дари част от дела си от 3-те милиона дози на нуждаещите се страни. Тогава Курц настоя да се придържа към пропорционалната формула, която се беше опитал да атакува, защото това ще даде на собствената му държава повече.

Чехия губи

В крайна сметка най-големият губещ изглежда е Чехия. Въпреки че отказът да се присъединят към португалския план даде на Австрия и Словения малко повече дози, отколкото ако бяха участвали в дарителските усилия, то чехите щяха да получат около 140 000 "солидарни дози" по плана. Отказът доведе до нетна загуба от 70 000 дози за Чехия, изчислиха дипломати. Загубата на тези дози може да окаже негативен ефект върху участието на Бабиш на националните избори тази есен.

Чешки дипломат заяви, че е погрешно да се смята, че страната е подкрепяла на сляпо Курц и се опита да обясни загубата на ваксини от страна на Прага като потенциална печалба за нуждаещите се страни.

Приятели в нужда

На срещата на върха миналата седмица държавните и правителствени ръководители отхвърлиха исканията на Курц за по-голям дял от авансовата доставка на 10 милиона ваксини и потвърдиха метода на разпределение, основан на населението. Лидерите също така възложиха на посланиците на ЕС да изготвят план за помагане на страните в най-голяма нужда.

С опозицията на Австрия, Чехия и Словения, 19-те други страни от ЕС се съгласиха да помогнат на най-нуждаещите се пет държави.

В опит да изпълни инструкциите на лидерите, португалското председателство представи план за разпределяне на 7 милиона дози според съществуващата формула, като същевременно запази 3 милиона дози за шест силно засегнати държави, включително Чехия. Но Виена, Прага и Любляна отказаха.

Най-големият дял от тези три милиона ваксини е планиран за България.

Така се стигна до числото, с което днес се хвалят БГ политици и медици, а именно 1 259 728-те дози от ваксината на "Пфайзер", които ще бъдат отпуснати на страната ни, благодарение на плана за солидарност. 

 

Вече нямаме извинение - България получи още 1 259 728 дози "Пфайзер"