Общество

Ваксините да станат задължителни, ще се обсъжда в София

Европейска имунизационна седмица

Ваксините срещу Covid-19 да станат задължителни – това ще бъде основна тема по време на стратегическа среща между представители на Световната здравна организация (СЗО), международни специалисти и български имунолози и вирусолози. Страната ни е домакин на форум, посветен на Европейската имунизационна седмица, като организатор е Българското сдружение по иновативна медицина.

Ще бъде обсъден и смисълът от ваксинирането, особено в контекста на пандемията, тъй като имунизациите дават колективен имунитет и спасяват животи, както не пропускат да напомнят експертите. Ще се говори и за новите грипни щамове, които ни очакват наесен.

Европейска имунизационна седмица

Европейската имунизационна седмица е отбелязана за пръв път през 2005 г. От тогава до сега, всяка последна седмица на месец април, тя обединява местните офиси и партньори на СЗО, здравни министерства, професионални и родителски организации, местни здравни заведения, политици и др.

Целта е да се подкрепи стремежа към европейски регион, свободен от заболявания, които са предотвратими с ваксини. Това може да се случи чрез повишаване на осведомеността за значението на ваксинирането като индивидуално право и споделена отговорност.

Имунизацията е право и отговорност.

Всеки човек заслужава да бъде защитен от заболявания, които могат да се предотвратят, и има жизненоважна роля в защитата на другите чрез избора да се имунизира. Ваксините работят, за да защитят вас и хората около вас от сериозни заболявания, напомнят от СЗО. 

Тази година мотото на Европейската имунизационна седмица е Vaccines brings us closer.

Ще станат ли ваксините задължителни?

Нито планираме, нито искаме въвеждане на задължителни ваксини срещу коронавирус у нас. Това увери в интервю по bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. На фона на Европейската имунизационна седмица той обаче призна, че очевидно в България има проблем с ваксинацията.

"България винаги е била на дъното на класациите по обхват с незадължителни имунизации. Трябва да мотивираме хората, да ги накараме да разберат, че това е начинът да излезем от кризата", заяви той. По въпроса дали ваксините срещу COVID-19 ще станат задължителни у нас, доц. Кунчев поясни:

"Ваксините ще останат безплатни и незадължителни."

"Вижте обаче какво става в старческите домове. Служителите, които влизат, ако не са ваксинирани, представляват риск за възрастните хора. Затова ще препоръчаме да го направят."

Доц. Кунчев отново отбеляза, че страничните ефекти от ваксините са много малки на фона на ползите, които носят.

"Честотата при тези нежелани реакция е такава, както и без ваксини", изтъкна националният здравен инспектор.

 

Страсбург: Задължителната ваксинация не нарушава правата на човека