Общество

Вече е ясна причината за смъртта на кралица Елизабет II

Британската кралица почина на 8 септември в замъка Балморал в Шотландия

Вече е ясна причината за смъртта на кралица Елизабет II

Снимка: Joe Giddens - by WPA Pool/Getty Images

Кралица Елизабет II е починала от „старост“, според нейния официален смъртен акт, в който не са отбелязани никакви утежняващи  фактори.

В извлечения от смъртния акт на кралицата, публикувани от Националния архив на Шотландия в четвъртък, местното време на смъртта на 96-годишната Елизабет II е посочено като 3:10 следобед. Този детайл и други дават поглед към последния ден от живота й.

Кралицата почина на 8 септември в замъка Балморал, кралската резиденция в шотландските планини, където тя прекара лятната си ваканция. В 12:32ч. този ден дворецът публикува изявление, в което се казва, че лекарите са загрижени за нейното здраве.

Новината се разпространи незабавно, и накара децата и внуците на кралицата, включително принц Уилям и принц Хари, се се отправят към замъка.

В 18:30 второ изявление на двореца обяви, че кралицата е „починала мирно в Балморал този следобед“. Часът на смъртта предполага, че само двете най-големи деца на кралицата - Чарлз и Ан - са успели да пристигнат в Балморал.

 

Няколко дни след смъртта на кралицата принцеса Ан направи лично изявление: „Имах късмета да споделя последните 24 часа от живота на моята най-скъпа майка.“

Официалният документ я посочва като "човекът, който е информирал". Това означава, че тя е членът на семейството, регистрирал смъртта, попълвайки същата документация, която попълва всяко семейство в Шотландия, след като някой почине.

 

 

Документът също така посочва професията на починалия, а в този случай тя е: „Нейно Величество кралицата“.  

Според шотландското правителство „старостта“ като единствена причина за смъртта може да се определя само ако човек е бил на 80 години или повече и са изпълнени няколко други условия: удостоверяващият лекар лично се е грижил за лицето за дълъг период от време, „наблюдавал постепенно влошаване“ на общото здравословно състояние и не е запознат с „никакво идентифицирано заболяване или нараняване, което е допринесло за смъртта“.

Светът проследи със затаен дъх последвалото държавно погребение за Елизабет на 19 септември, на което присъстваха повече от 90 световни лидери. Кралица Елизабет беше положена в замъка Уиндзор до родителите си и покойния си съпруг, принц Филип, в мемориалния параклис на крал Джордж VI.