Общество

Вече нямаме извинение - България получи още 1 259 728 дози "Пфайзер"

 "Ваксинационния план ще бъде на 100% изпълнен"

Вече нямаме извинение - България получи още 1 259 728 дози "Пфайзер"

Сникмка: Mat Napo/Unsplash

Определени са 1 259 728 допълнителни дози ваксини за следващите 3 месеца. Това заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов в сутрешния блок на БНТ. Допълнителната доставка ваксини ще бъдат от групата на РНК - "Пфайзер и Байонтех" и са по линия на акцията за солидарност на ЕС. 

По думите му с договорените допълни дози ваксини, вече може да се каже, че на ваксинационния план ще бъде на 100% изпълнен, даже ще бъде преизпълнен. С очакваните доставки на ваксини би трябвало да достигнем покритие от над 70% ваксинирани до края на септември месец.

"Когато има повече дози, ще бъдат разпределени към личните лекари и е въпрос на време да видите как бройката на ваксиниране ще расте до близо 30 000 ваксиниране на ден", категоричен бе проф. Балтов. Още от следващата седмица ще станем свидетели как ще се покачи желанието на хората да се ваксинират, увери лекарят. Той призова хората да се ваксинират, защото ваксинираните са много по-защитени от преболедувалите инфекцията. 

"Хората имат доверие, защото виждат практически какво се случва", посочи проф. Балтов.

Според него не може да се накарат хората да направят нещо, което е против волята им. Съответно и ограничителните мерки трябва да отговарят на психическото здраве на хората, отбеляза проф. Балтов. По думите му сегашните мерки ще бъдат абсолютно достатъчни, за да се премине третата вълна и случаите на коронавирус да тръгнат надолу.

Повечето от ваксинираните учители били ваксинирани в "Пирогов" с ваксината на "Модерна". Най-добрата ваксина е поставената ваксина и не можем да кажем, че ваксината на "АстраЗенека" не е по-добра от другите. 

"Ако се води фирмена война, ние за съжаление ставаме потърпевши от тази фирмена война, но тя не се води от България", категоричен бе проф. Балтов.

В "Пирогов" в момента има настанени 433 души с коронавирус, над 70 от тях са в тежко състояние. 8 от приетите в последните 24 часа не са от София-град. По-различното е, че има повече нужда от кислородна терапия, която трябва да бъде качествена и да има достатъчно количество кислород, настоя проф. Балтов.

В момента се харчи повече от 8 тона втечнен кислород на денонощие "Пирогов". Проф. Балтов се надява до края на април да има спад на случаите на коронавирус и отново да има планов прием и планови операции в болницата.

 

Pfizer: ваксината ни е 100% ефективна при деца