Общество

Великобритания дава 2 милиарда долара в подкрепа на културата

И там културата пострада сериозно в условията на коронавирус

Великобритания дава 2 милиарда долара в подкрепа на културата

Cande Nast Traveler

Великобритания ще отпусне близо 2 милиарда долара на културни институции и сферата на изкуствата, за да подпомогне силно пострадалия покрай коронавируса сектор. Британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс, съобщи, че финансирането на стойност 1,57 милиарда лири (1,96 млрд. долара) е най-голямата сума, предоставяна някога на британската култура. Той каза, че британските музеи, художествени галерии, театри, независими киносалони, паметници на културата и музикални събития ще бъдат защитени чрез субсидии и заеми. Тази реакция е отговор на настояването на културните институции да бъдат подкрепени от правителството, за да се избегне сериозна криза. 

Средствата ще помогнат да се съхрани богатата традиция за бъдещите поколения, като ще гарантират, че артистичните и културни институции в Обединеното кралство ще оцелеят и ще поддържат състава си, докато вратите им са затворени и завесите – спуснати, посочи в изявление Борис Джонсън. Подобно на ситуацията в целия свят, всички театри, опери и балетни трупи останаха без публика в последния месец, а всички музеи останаха затворени. Преди броени дни започна нов етап в облекчаване на мерките на изолация, но все още не са разрешени представления на живо. 

Правителството ще се консултира със Съвета по изкуствата, с Британския филмов институт и други експертни органи при отпускането на помощи и уточни, че не всички ще бъдат безвъзмездни, но тези под формата на заеми ще бъдат предоставяни при облекчени условия.

 

Пол Маккартни, "Ролинг Стоунс", Ед Шийрън и още 1500 музиканти пред фалит