Общество

Великобритания напълни пъбовете и халбите

Радостта е голяма, а социалната дистанция – малка

Великобритания напълни пъбовете и халбите

Лондон
Снимка: Jo Hale/Getty Images

"Отворено е. Липсвахте ни. Заповядайте!"

С такива надписи по витрините вчера Великобритания донякъде се върна към познатия начин на живот, след като бяха разхлабени строгите ограничителни мерки. 

За първи път от три месеца насам пъбовете с градини, магазините и салоните за красота отвориха врати. Отново работят и фитнесите, спа центровете, зоологическите градини, тематичните паркове, библиотеките. Някои бирарии и барове отвориха още от полунощ, като един собственик коментира пред BBC, че има "усещане за тържество". Съобщава се и за опашки пред някои магазини, които традиционно са силно посещавани, а от началото на годината бяха затворени.

Премиерът Борис Джонсън призова всички да се "държат отговорно", но от кадрите в нашата галерия сами виждате, че трудно може да се наложи бариера на желанието на хората отново да си спомнят какво значи да се срещнеш с приятели, да посетиш любимия си пъб, да се смееш и да общуваш на живо, а не онлайн.

Радостта на англичаните е голяма, а социалната дистанция – малка. 

Превърнали се в институция във Великобритания, пъбовете традиционно са сърцето на живота на местните общности – от претъпканите градски места, където по традиция хората се срещат след работа, до селските кръчми, които често са единственото място, където местните могат да се съберат.

Но всички тези типични английски пъбове бяха принуждавани няколко пъти да затворят след старта на пандемията и в резултат някои не успяха да оцелеят, за да посрещнат отново клиенти. Въпреки че социалните политики и подкрепата за засегнатите от рестрикциите бизнеси на Острова е на космическа висота, в сравнение с положението в България, много съдържатели на пъбове вече са се преориентирали към други занимания.

Поне 2000 заведения са затворили завинаги, изчислява Британският форум на пъбовете (The Forum for British Pubs)

Заети в бранша, експерти и политици пък казват, че се опасяват от затварянето на още от типичните за Великобритания места за социален живот, срещи, общуване. 

В същото време много градски пъбове без градини или външни площи все още не могат да подновят работа. Посрещането на клиенти вътре в заведенията се очаква да бъде възобновено през май според плана за постепенно разхлабване на ограниченията. Дори тогава пъбовете вероятно ще трябва да спазват правилата за социална дистанция за още няколко седмици, а правителството обмисля дали да въведе изискването за притежание на ваксинационни паспорти за клиентите на хотелиерския и ресторантьорския сектор.

Пълният мащаб на свързаното с пандемията затваряне ще стане известен едва през идните месеци, казва Ник Антона, национален директор на Кампанията за истински ейл (CAMRA), който се опасява, че рестрикциите са създали усещане, че пъбовете не са безопасно място.

"Вредите вече са нанесени", категоричен е той.

Хората, които имат "локал", който посещават редовно, се чувстват по-социално ангажирани и по-доволни и е по-вероятно да имат доверие на други членове на тяхната общност, сочи изследване, проведено през 2016 г. от Оксфордския университет съвместно с Кампанията за истински ейл.

Пъбовете са използвани като място за срещи от различни организации, от групи по интереси и социални клубове за възрастни хора до родителско-учителски сдружения, групи за подкрепа и дори местни съвети.

 

В Нидерландия и Испания направиха първите големи концерти от година насам