Общество

Венецианският бал през 1951 г. – от всичко по много

На 5 септември 1951 година в Палацо Лабиа във Венеция се състояло първото голямо светско събитие след Втората световна война. Гостите получили поканите си шест месеца предварително, за да имат време да се подготвят.

Венецианският бал през 1951 г. – от всичко по много

На 5 септември 1951 година в Палацо Лабиа във Венеция се състоял един от най-известните и големи балове на миналия век – Ориенталският бал на Дон Карлос де Бейстеги, наричан още Граф Монте Кристо на 20-ти век. Бейстеги бил ексцентричен испано-мексикански милиардер, който живеел във Франция, наследил огромно състояние от семейството си и във венецианския му дворец имало приказни богатства.[[more]]Това било първото голямо светско събитие след Втората световна война. Гостите получили поканите си шест месеца предварително, за да имат време да се подготвят. По онова време придвижването из пострадалия от войната континент не било лесно - все още имало криза на горивата и самолетите почти не летели, така че гостите пристигали с кораби или влакове и повечето пътували по няколко дни.

Поканени били над 1000 човека – на практика целият европейски елит и аристокрация – като се започне от Чърчил и Уиндзорският херцог (които не дошли), Ага Хан, Барбара Хътън, моделиерът Жак Фат, лейди Даяна Купър, Сесил Бийтън, Гала Дали и Салвадор Дали – той направил костюм за Кристиян Диор, който на свой ред направил неговия, Орсън Уелс, Дезмънд Гинес и представители на всички кралски фамилии.

Всички гости на бала били с невероятни, специално изработени костюми. Имало копия на дрехите на китайския император, свалени от стар запазен гоблен. Костюм на Клеопатра, копиран от фреска на Тиеполо, която се намирала в самия дворец. Моделиерът Жак Фат бил облечен като Кралят-слънце и пътувал в гондолата си прав, защото костюмът му не позволявал да седи. Диор бил придружаван от черно-белите „фантоми на Венеция“, чиито костюми също направил Дали. Този бал сложил началото на кариерата в модата на Пиер Карден – той направил около 30 костюма за гостите. Много от дрехите били от Nina Ricci.

Гостите пристигнали с гондоли в десет часа вечерта и целият Канале Гранде бил пълен с хора, които ги приветствали. Същинският бал започнал точно в полунощ и продължил до сутринта. Това бил първият тематичен бал в модерната история и той сложил началото на множество подобни празненства. Но първият винаги остава в историята и Венецианският бал и до днес се счита за един от най-запомнящите се през 20-ти век.