Общество

Вергов проговори: Насилие са заплахите над деца и обвиненията без име

Вергов проговори: Насилие са заплахите над деца и обвиненията без име

Снимка: Фейсбук/Юлиан Вергов

Актьорът Юлиан Вергов най-накрая проговори след обвиненията на колежката му Диана Димитрова към него за насилие и нанасяне на телесни повреди по време на снимките на тв сериала „Откраднат живот“.

Вергов изпрати до медиите своята позиция, след като изчезна от медийното пространство през последните месеци и след като във вторник прокуратурата обяви, че не са открити достатъчно доказателства за извършено престъпление и няма да образува досъдебно производство по жалбата на Димитрова за побой.

На свой ред Диана Димитрова обяви, че ще съди Вергов за клевета за последните му твърдения.

Публикуваме изявлението на Вергов с малки редакционни съкращения.

„До този момент не взимах отношение по темата по няколко причини.

Първо. Умишлено никъде не бе споменато моето име, тоест нямаше конкретно обвинение към мен.

Второ. Аз смятам, че когато човек е невинен, е изключително унизително да започне да се оправдава. Единственото, което се прави в такива случаи е да се въоръжиш с търпение и да изчакаш (или направиш всичко възможно) истината да излезе наяве, което винаги се случва по един или друг начин.

Трето. Предпочетох да спестя на детето и семейството си последиците от  каквото и да било мое появяване в медиите, . независимо какво ми костваше.

Не смятам, че беше редно да се манипулира общественото мнение, но други го направиха и благодарение на намеци и внушения, манипулираха не само общественото мнение, а дори и самата прокуратура, която се самосезира. Затова изчаках прокуратурата да излезе със заключение, както е редно да се направи. Това стана и всички знаем резултата.

Запознах се с Диана Димитрова на снимките на сериала “Откраднат живот”. Имахме близки приятелски и професионални взаимоотношения. Единственият конфликт, който съм имал с нея, е бил чисто словесен. Tова се случи пред част от екипа на сериала.

Поводът беше забелязани от мен (в телефона на дъщеря ми) текстови и гласови съобщения от Диана Димитрова, чието съдържание не пожелавам на никой родител да види и чуе в телефона на петнадесет годишното си дете. Повярвайте ми не искате да знаете какво видях там.

Държа да заявя съвсем ясно, че аз никога не съм удрял Диана Димитрова, нито е имало каквато и да било форма на физическо насилие от моя страна.

Всеки, който твърди обратното, е чисто и просто лъжец.

Всеки, който твърди, че над тридесет души – снимачен екип от изключителни професионалисти, са станали свидетели на непристойно отношение спрямо жена и нито един от тях не е реагирал, е лъжец.

Тогава, единствената причина да не


повдигна обвинение срещу Диана Димитрова за издевателство над непълнолетна, беше за да защитя дъщеря си и да не ѝ причинявам, всичко, което щеше да последва. А за да предпазваш или защитаваш някого, когото обичаш, понякога се налага да изтърпяваш неща, които са свързани с неправда или оскърбление. С лъжи. Макар, да ти идва да крещиш.

Но искам да обърна внимание на нещо много по-голямо и важно от личния ми живот. Борбата срещу насилието над жени - кауза, в която аз безрезервно вярвам и подкрепям. Това е една болна и недостатъчно осветена територия от живота ни, която е толкова чувствителна, че всяка злоупотреба с нея е равна на престъпление. Изхождайки обаче от този случай, в който косвено и аз бях замесен и който придоби, за съжаление, широк обществен отзвук, разбрах следното: Когато един човек излъже, че е станал жертва на насилие и това стане достояние на всички, последствията са фатални.

Доверието към всяка следваща истинска жертва на каквото и да било насилие, ще бъде подкопано и съмнението, че това може би не е истина, винаги ще остане. Не трябва да допускаме от една лъжа да пострадат хиляди реални жертви, защото никой вече може би няма да им повярва.

Психическия тормоз  Е насилие.

Набеждаването на невинен човек Е насилие.

Лъжливите новини СА насилие.

Злонамереното уронването на авторитета Е насилие.

Клеветата Е насилие.

Внушенията без споменаване на име СА насилие.

Всяка заплаха над детето ти Е насилие.

Задължително е, да сме непримирими към насилието и то във всичките му форми. И трябва да се борим срещу него всеки ден. Всеки ден."

Позицията на Диана Димитрова 

Във вторник Диана Димитрова публикува решението на прокуратурата, която посочва, че няма данни за извършено насилие от страна на Юлиан Вергов и прекратява образуването на досъдебно производство. На 28 ноември миналата година актрисата съобщи за насилие по време на снимки, а впоследствие стана ясно, че обвиненията ѝ са насочени към екранния ѝ партньор Юлиан Вергов. На 20 декември тя даде показания по случая пред СДВР. Тя публикува снимки във фейсбук и разказа за насилие срещу нея, без да споменава името на човека, когото обвинява, като по време на медийните си изяви го наричаше "лицето" и съобщаваше детайли, които насочваха към нейния екранен партньор  в "Откраднат живот" Юлиян Вергов.  

Димитрова публикува снимки на решението, в което всеки може да прочете как са разчетени фактите за последвалия отказ от действия, а нейният адвокат Антон Станков заяви, че все още не е взето решение дали да се иска от градската прокуратура да провери отказа да бъде образувано дело за насилие по жалба на Димитрова. 

В коментара си към тях тя казва, че не се интересува от нищо друго освен от истината и хората заслужават да знаят, къде и в каква обстановка живеят.  

 

Имам въпроси. Знаете ли, не се интересувам от нищо друго освен от ИСТИНАТА. Дори не ме интересува какво ще се опитат да...

Posted by Diana Dimitrova on Monday, 13 March 2023

 

Какви обществени активности текат за законодателната рамка на проблемите на домашното насилие