Общество

Вълна от благодарности за лекари във Фейсбук на Световния ден на здравето

Масова вълна от благодарности заля социалните мрежи по повод Световния ден на здравето.

Вълна от благодарности за лекари във Фейсбук на Световния ден на здравето

Масова вълна от благодарности заля социалните мрежи по повод Световния ден на здравето. Своята признателност към лекари и сестри изказаха мнозина българи в лични изповеди, свързани с тежки моменти от живота им. Мнозина изброяват поименно медиците, които са им помогнали да превъзмогнат болести, лечебните заведения и цели екипи.

Успоредно с това текат тежките диагнози за здравната ни система, за разпространената корупция, за отказите на лекари да изпълняват задълженията си професионално и етично.

7 април е Световен ден на здравето и професионален празник на всички, които работят в областта на хуманната медицина. Празникът се отбелязва от 1948 г. по инициатива на Световната здравна организация, а в България се чества и като Ден на здравния работник от 1964 година.

Междувременно Световната здравна организация инциира кампанията "Нашата планета, нашето здраве", която акцентира върху чистата околна среда. 13 милиона човека умират всяка година благодарение на лоши условия на живот, породени от неблагоприятна околна среда.