Общество

Vogue на 125 години и лицата на съвременната жена

Секси и блестяща, елегантна и изтънчена, небрежна амазонка или романтично старомодна...

Vogue на 125 години и лицата на съвременната жена

Тази година списание Vogue празнува своята 125-годишнина. Това впрочем е първият юбилей, който изданието отбелязва. Досега всички изминали рождени дни – дори стотният – са оставали встрани от центъра на вниманието, тъй като Анна Уинтур е твърдо убедена, че изданието трябва да гледа винаги само напред, а не назад. [[more]] Дори ако сегашният юбилей е изключение, той се отбелязва подобаващо – на него са посветени не един, а половин дузина броеве на списанието, като от март насам всеки месец се разказва за историята на модата и списанието през този век и четвърт. На практика това е цялата история на съвременната мода, неделима от Vogue от самото си начало. Разбира се, септемврийският брой на списанието – по традиция най-големият за годината – ще е официалният, тържествен брой. При това с четири специални корици, показващи четирите лица на съвременната жена.

Секси и блестяща, елегантна и изтънчена, небрежна амазонка или романтично старомодна – в тези четири роли може да се въплъти само актриса, и то не коя да е. Изборът на Анна Уинтур е Дженифър Лорънс – хамелеон и в актьорската си кариера, приемаща всякакви рискове и свързана с модата трайно и отдавна (Дженифър от години е лице на Dior).

Зад всяка корица стои не само различна концепция, но и различен екип и фотограф – съответно дуетът Inez and Vinoodh, Ани Лейбовиц, Брус Уебър и художникът Джон Кърин. Последният е нарисувал Дженифър с маслени бои, в цветовете на старите майстори и с реверанс към илюстрациите в модните списания от миналия век. Не се заблуждавайте – на картината Дженифър е облечена в специално изработен тоалет и шапка на Miu Miu, това е напълно съвременна картина.

Може би не е случайно, че корицата на Ани Лейбовиц предизвика скандал в САЩ още с първото си появяване в медиите. На снимката Дженифър позира пред Статуята на свободата. Този монумент се приема от консерваторите и последователите на Тръмп за един от неизменните символи на тяхната партия и идеология, а Vogue и самата актриса са известни с крайно левите си, анти-Тръмп убеждения. В този смисъл снимката се тълкува като открита провокация и присвояване на символика от страна на демократите. Разбира се, това няма да спре Анна Уинтур.

В краткото видео по-долу може да видите историята на четирите корици и част от хората, замесени в това приключение.