Общество

Володимир Зеленски, който се превърна в кошмар за Путин

Зеленски стана сензация с ролята си в тв сериал, в който обикновен човек става президент. И така става в реалния живот.

Володимир Зеленски, който се превърна в кошмар за Путин

Зеленски подписва молбата за членство на Украйна в ЕС
Снимка: UKRAINIAN PRESIDENCY/Anadolu Agency via Getty Images

Преди да стане президент на Украйна, Володимир Зеленски беше мултимилионер – комик с огромна популярност и одобрение сред украинците. Той беше гласът на мечето Падингтън и спечели шоуто "Танци със звездите". А след като телевизионният му сериал за човек, който случайно става президент, се превърна в сензация, Зеленски основа собствена партия и беше избран за президент в реалния живот.

Сега той е на върха на властта в държава, нападната от втората най-мощна армия в света. Смятан за герой от мнозина в своята страна и в чужбина, през последната година се утвърди като символ на неподчинение и демокрация.  

Зеленски надмина очакванията

Точно като фамилията на героя му в „Слуга на народа“, Голобородько (в превод: без брада), мнозина приеха прясно избръснатия младежки вид на Зеленски за наивност. Някои дори го обвиниха, че работи за Кремъл, най-вече основният му опонент на изборите, бившият президент Петро Порошенко. Зеленски идва от предимно рускогоезичен регион Кривой Рог и имаше опасения, че може да играе пропуски.

В реалния живот и в разгара на войната Зеленски се оказа много по-проницателен.

Облечен в маслиненозелени дрехи, той бързо израсна като водещия мотивиращ глас, както за армията, така и за гражданите си. Той се появява във видеоклипове в центъра на Киев, след като беше наречен „цел номер едно“ и многократно отхвърляше предложенията на западните страни да напусне страната.

"Аз съм тук. Всички сме тук. Ние сме в Киев. Ние защитаваме Украйна"

Това казва и показва многократно Зеленски във видеа, заснети с телефона му на фона на звука на сирени, пусти улици или опустошени градове. 

Поради спокойния му стил и липсата на опит с дипломатическия език, хората се чудеха дали той е сериозен или играе поредната роля от високата трибуна. Според мнозина начинът, по който реагира на войната, за броени дни напълно промени мнението за него дори на скептици.

"Това не е представление. Хората усещат страстта. Хората чувстват болката, защото преминаваме през нея всеки ден", казва в първите седмици на войната Даниел Билак, канадски адвокат и бивш съветник на двама украински премиери,

Мнозина определят стратегията на Зеленски като психологическа война до пълно изтощение. Кой ще се пречупи първи?  

Защо Зеленски дразни толкова Путин, вижте на следващата страница...


Зеленски, който се превърна в кошмара на Путин

Украйна е в сложна ситуация ситуация от години. Когато Зеленски встъпи в длъжност с изненадващо убедителна победа през 2019 г., той обеща, че ще сложи край на военните сблъсъци в Луганск и Донецк. Преговорите с Русия за отцепилите се територии постигнаха успех за прекратяване на огъня и Зеленски успя да върне у дома около 150 военнопленници.

Руският президент Владимир Путин обаче e раздразнен от Зеленски, който на практика предсказва политическата му траектория с хитовото си телевизионно шоу „Слуга народа“. Там той играе идеалистичен всезнаещ, но непретенциозен учител по история, принуден да си пробива път с други средства в система, пълна с корумпирани бюрократи, разказва репортаж на Euronews.

Путин може и да не одобрява нарастващата популярност на Зеленски в Русия. Но не беше само това.  Руският канал TNT закупи целия сериал през 2019 г. и пусна само един епизод, а след това изтегли шоуто от ефир с мотива, че го е бил излъчен само като маркетингов трик. Освен това телевизията цензурира шега в епизода, в която се казва, че Путин носи часовник Hublot – препратка към пикантни антипутински скандирания.

И тогава през пролетта на 2021 г. Путин струпа около 100 000 войници на границата с Украйна, които по-късно бяха изтеглени само за да се появят там отново през зимата.

Пътят към ЕС, изкован във война

След руската инвазия многократните призиви на Зеленски за помощ от НАТО и ЕС доведоха до това, че ЕС реши да изпрати оръжия в Украйна за първи път в историята си, докато Русия е изправена пред санкции, които отслабват страната. Досега и двата блока избягваха конкретен отговор за членството на Украйна в ЕС.

Билак смята, че това е твърде тежко за държава, която е претърпяла значителен напредък след обявяването на независимост от Съветския съюз през 1991 г.

Според анализатори Украйна е "разхвърляна", но жизнена, нововъзникваща демокрация и може да даде урок на повечето европейски държави по демократично управление.

Сега Зеленски се оказа в друга роля – той е лидерът, който подписа молбата за членство в ЕС, макар и с трепереща ръка заради тежките обстоятелства. Докато Киев беше под интензивен обстрел, Зеленски сложи подписа си заедно с премиера и председателя на Върховната Рада и с много надежда.

„Въпреки че ЕС действа много по-бързо и обединено, отколкото се смяташе за възможно, пътят към ЕС може да е дълъг“, смята Антъни Захаржевски, основател на "Демократично общество" – неправителствена организация в Брюксел.

„Ако Зеленски оцелее, той ще има огромен личен авторитет у дома и в Европа. Ще бъде трудно да устоим на призивите Украйна бързо да стане страна кандидатка, ако той управлява в мирно време, както е управлявал във войната“, обясни Захаржевски.

 

Стайлингът на Зеленски, който заради френския президент