Общество

Все пак къщата на Цветан Радославов няма да бъде разрушена

Съдбата на паметника на културата е в ръцете на ресорното министерство

Все пак къщата на Цветан Радославов няма да бъде разрушена

снимка: Венцислав Илиев

В последните дни се надигна общественото недоволство сред столичани заради новината, че има инвестиционни намерения, свързани с частично разрушаване на къщата на Цветан Радославов. Столичният кмет избра да вземе отношение на страницата си във фейсбук:

„Къщата, в която е живял Цветан Радославов, автор на химна на България, на ул. „Ангел Кънчев“ №3 е паметник на културата и тя категорично няма да бъде нито събаряна, нито надстроявана.”

Освен че няма да бъде променяна къщата, ще бъде изготвен план за нейното опазване, който ще бъде внесен в Министерството на културата, пише още столичният кмет. По думите й това е единственият законен начин този паметник на културата да бъде опазен. Така отговорността в тази ситуация се прехвърля на културното министерство.

Възможността да бъде разрушена къщата на Радославов е създадена през миналата година, след като е внесена заповед за изменение на настоящия градоустройствен план, за който има положително становище от Министерство на културата. И макар в заповедта да е поставено условие за намаляване на застрояването, е необходимо да се въведе специален охранителен режим в зоната на къщата. Именно този режим ще поискат от министерството Йорданка Фандъкова и кметът на район „Средец” Трайчо Трайков.

В поста на градоначалника ни в социалната мрежа става ясно, че становище за въвеждане на такъв специален охранителен режим е изготвен за района между бул. „Патриарх Евтимий“, ул. „Граф Игнатиев“ и ул. „Георги С. Раковски“, както и за всички единични недвижими културни ценности в нея.

Според написаното от Фандъкова се разбира, че дотук Столичната община е направила всичко, което зависи от местната власт, за да не бъде посегнато на паметниците на културата в града:

„Надявам се, че нашите предложения ще бъдат приети от Министерство на културата и неговата специализирана администрация, която единствена има право да утвърждава режимите за опазване на културните ценности.”

И ние се надяваме. А дали това е достатъчно...?

 

Още една къща паметник на културата ще бъде частично разрушена