Общество

Хаос в „Арена Армеец“, над 90% от протоколите са сгрешени

За поредна година

Хаос в „Арена Армеец“, над 90% от протоколите са сгрешени

Photo by Ihvan Radoykov/Anadolu Agency via Getty Images

И тази година предаването на изборните протоколи е съпроводено с ексцесии – в София се извиха дълги опашки пред „Арена Армеец“, а хората вътре бяха блокирани часове наред без храна и вода. Тази година там се предават протоколите от секционните комисии в 2 от общо трите избирателни района в София – 23 и 25 МИР.  Подадени са 4 сигнала до Спешна помощ в София – три през нощта и един сутринта. И в четирите случая става дума за колабирали хора, които са чакали реда си за предаване на протоколите. Забавянето е огромно, защото над 90% от протоколите са сгрешени.

Още вчера имаше опасения, че ще се допускат масови грешки при отчитането на резултатите заради усложненото попълване на протоколите в СИК. За това затруднение сигнализира и секретарят на 23 РИК Полина Витанова, след като изборните книжа започнаха да пристигат и да се обработват. „Над 90% от протоколите са със сборни грешки. Сложното разпределение на преференциите оказа своето влияние. Също така многото числа, непоследователното вписване и сборуването им също доведе до сборни грешки“, заяви Витанова пред NOVA. 

Тя сподели още, че отстраняването на тези неточности отнема средно поне по 45 минути, след което протоколите отново се връщат в изчислителния пункт „за ново въвеждане, отново трябва да изчакат, за да се прегледат от член на РИК, и чак тогава да се предадат и прегледат изборните книжа“. Процесът допълнително се бави заради противоепидемичните мерки, защото масите в са на по-голямо разстояние, за да се избегнат струпвания, и членовете на СИК трябва да чакат по-дълго, за да нанесат корекциите си.  

Напрежението започна още в полунощ. "Най-големият проблем беше, когато дойдохме до "Арена Армеец", за да си предадем бюлетините, един час ни държат отвън на студа, бусът – неотопляем, гладни, уморени и те не ни пускат, защото и ние не знаем, а за кога ще се подготвят – никой не знае. Влезнахме и горе-долу всичко стана", заяви пред БНР Изабела Александрова, председател на 86 секция в кв. "Лозенец" за хора, поставени под карантина. Пред NOVA пък членове на секционните комисии споделиха, че е имало забавяне преди началото на отчитането.

"Веднага след края на изборния ден попълних протокола си. Започна обаче едно страшно забавяне. Не ни даваха да тръгнем без разрешение. Чакахме още 40 – 50 минути в района на училището. След това ни качиха в такситата. Придвижвахме се с тях – всяка секция в отделна кола. Правихме много спирки по пътя, защото се оказа, че залата не е готова за нас. Правихме по 20 – 30 минути почивки на Околовръстното в такситата. Имаше поток от 6 – 7 таксита. Патрулката ни придружаваше", разказа член на столична комисия пред телевизията.

Междувременно се намеси и Мая Малнолова от „Изправи се! Мутри вън!“, по пример на Волен Сидеров от предишни години. Тя поиска да влезе в „Арена Армеец“, за да следи за изрядното предаване на протоколите и да предава случващото се на живо в социалните мрежи. По думите ѝ "отново се готви похищение на вота"

"Опасяваме се, че ще се пригодят числата, за да може определени субекти да влязат в парламента за сметка на други", заяви тя. "Имаме снимки на наши застъпници от зала "Арена Армеец", че протоколи се дописват, преписват, пренаправят, което е грубо нарушение на Изборния кодекс", допълни още Манолова. Председателят на 23 МИР Живка Котева излезе при нея и се опита да обясни учтиво, че няма как тя да бъде допусната в залата, като подчерта, че има специално място за наблюдатели и застъпници.

„Ние не подправяме и не преправяме гласовете на българските граждани. Резултатът от  вота е такъв, какъвто те са го дали. Нашата работа е да обобщим резултата, който вече е определен. Това се случва в нашата Районна избирателна комисия”, допълни Полина Витанова. А демонстрацията на „Изправи се! Мутри вън!“ само допълнително забави и без това мудния процес по предаване на протоколите... Те разполагат с 48 часа за обработване на всички документи. 

Напрежение имаше и в Пловдив, където работата също беше забавена заради сгрешени протоколи. Недоволни от бавното предаване на протоколите хора поискаха храна, напитки и одеяла. По думите им те са „подложени на терор". Малко преди 2 часа тази нощ член на СИК е колабирал от умора и е бил откаран с линейка. Още няколко души са потърсили медицинска помощ, информира bTV. Някои от тях са заплашили, че ще си тръгнат и ще зарежат чувалите с бюлетини, а други, че ще ги изгорят.

Сходна бе картината и във Велико Търново, където над 150 председатели и секретари на секционни комисии от Горна Оряховица отказаха да чакат пред Районната избирателна комисия във Велико Търново и останаха в сградата на Общината. В Стара Загора хората бяха принудени да чакат под дъжда, а протоколите се предаваха във военни палатки.

 

Гласуване под карантина – разказът на една доброволка