Общество

Хотелиерите: 40 лв. са крайно недостатъчни за бежанците

Мобилни екипи ускоряват регистрацията на бежанците в Бургаска област

Хотелиерите: 40 лв. са крайно недостатъчни за бежанците

Кризисен център за бежанци от Украйна вече работи в Бургас
Снимка: Булфото

Украинските бежанци в Бургас вече могат да се регистрират чрез мобилни екипи в Бургаска област, които отиват директно на място в хотелите, където са настанени най-много хора. В Слънчев бряг има най-голяма концентрация на бежанци от войната. Те вече могат да получат временна закрила в страната ни с ускорена процедура.

Само в един хотелите в Слънчев бряг са настанени повече от 1600 украински граждани. Досега хората трябваше да се редят на опашка в местните РПУ, за да получат документи за пребиваване в страната ни, а сега мобилните екипи улесняват процеса – буквално за час. Заради тези подобрения има удвояване на регистриранията.

Повечето украински бежанци предпочитат да получат статут за времена закрила. По този начин те ще имат право на престой в страната, на медицинско обслужване и еднократна парична помощ, както и на социални помощи. В Слънчев бряг работят 5 мобилни пункта за регистрация, разпределени в двата хотела, където има най-много настанени бежанци.

От 24 февруари до 4 април 2022 година през граничните ни пунктове са влезли 144 000 украински граждани. 65 000 от тях са решили да останат в България. 25 000 от всички са на възраст до 18 г., съобщават от "Гранична полиция".

Междувременно хотелиерите се оплакаха, че помощта за настанени бежанци в хотелските бази са крайно недостатъчни, а разходите за ток и отопление надвишават платените от държавата дотации. Не е ясно колко от украинските граждани ще проявят желание да търсят работа и да преминат на самоиздръжка и колко от тях ще останат в хотелите за повече време.