Общество

Йоана от Брюксел: Хората на България вече са будни!

Компетентни и интелигентни хора трябва да поемат управлението

Йоана Василева е на 44 г. и от една година живее в Брюксел. Белгийската компания, за която работи, я кани да се присъедини към екипа ѝ в столицата на Европа. През годините е имала и други възможности да замине за чужбина, но винаги изборът ѝ е бил България. Казва, че този път не се е поколебала по няколко причини. Виждала как държавата ни е обладана от некомпетентни, арогантни и зависими хора, как потенциалът на младите, образованите и можещите не се използва. Как решения на високо ниво се взимат с цел облаги на определени хора, но не и за това страната ни да се развива. Как корупцията е толкова разпространена на всички нива и във всички сектори, че като че ли вече я приемаме за нещо нормално. И как сме свикнали да живеем с нея.

Защо заминахте, Йоана? 

Йоана Василева: Тъжно ми беше как ние все повече се примирявахме с този начин на живот, в който некомпетентността и корупцията са навсякъде. Сякаш съвсем се предадохме. А това е, което кара управляващите все по-комфортно да живеят в тази среда. Аз не можех повече да търпя това. Исках да живея в нормална държава като нормален човек. За жалост, единствената такава възможност ми предоставяше напускането на страната.

Животът, далеч от семейството и приятелите, не е лесен. Благодарение на комуникациите поддържаме постоянна връзка. Щастлива съм, че тук срещнах нови прекрасни хора от различни националности, включително и много българи. Обичам да пътувам, да откривам нови интересни места, а Белгия предоставя много възможности за това.  

Вие ли сте организатор на протестите в Брюксел? И представлявате ли някаква организация? 

Йоана Василева: Аз съм един от активно протестиращите в Брюксел. Не членувам в партия или организация. Упражнявам гражданските си права по свое собствено желание и мой дълг е в този момент да подкрепя сънародниците си, които протестират в България. Смятам, че подкрепата на всеки български гражданин, независимо къде живее, дава изключителна енергия на хората в моята родина, които са по площадите вече почти месец. 

Вярвам, че този път всички заедно ще успеем, защото връщане назад няма и това ясно трябва да се разбере от управляващите.

Как се роди идеята за протест в столицата на Европейския съюз? 

Йоана Василева: С протестните си действия българите в чужбина показахме, че ние няма да стоим безучастно и да гледаме отстрани. Или още по-лошо – да затворим очите си за случващото се в България. Според мен това накара толкова много хора да излязат в различни градове, по различните континенти. И всеки от нас има своята причина за това – там са нашите родители, там е домът, в който искаме да се завърнем, това е мястото, с което искаме да се гордеем.

Протестите в Брюксел на българите в Белгия имат един ключов нюанс. Ние сме в сърцето на Европейския съюз и искаме нашите послания ясно и отчетливо да се чуят именно тук. Един от водещите принципи на Съюза е върховенството на закона. И този принцип е за всяка страна членка, без изключение. С протестите си искаме компетентните институции да потърсят отговорност от управляващите в България, искаме евролидерите да насочат вниманието си към проблемите в страната ни, искаме информацията за ширещата се корупция в България да стигне до европейските данъкоплатци. Защото управляващите ни, настанили се удобно в нереформирана съдебна система и които нарочно спират развитието на държавата, харчат по изключително непрозрачен начин техните пари.

Тук ние имаме прекрасната възможност да предадем посланията и исканията си „под прозорците“ на европейската общност.

Колко протеста организирахте и какви хора ви подкрепиха?

Йоана Василева: В Брюксел бяха организирани няколко протеста. Паралелно инициирахме и акции, които да подсилят нашите действия. Така например в първия ден от извънредното заседание на Съвета на ЕС ние се събрахме спонтанно, за да „посрещнем“ символично премиера Бойко Борисов, в следващите дни имаше и протест на метри от сградата на Съвета. Там бяха и всички евролидери. Поискахме да се потърси отговорност за безотговорното управление в най-корумпираната страна членка. 

С протестите си тук ние искаме да напомним на премиера, че се срамуваме от него и властта в България и че е време да напусне управлението. 

Инициирахме също и писмо до компетентните европейски институции, което беше подписано също от наши сънародници не само от Белгия, но и от Великобритания, Франция, Испания, Германия, Малта, Люксембург, Норвегия, Канада, Австралия, Ямайка и Никарагуа.

Това, което ми прави впечатление, е, че протестите и инициативите се подкрепят от хора с най-различни професии и от най-различни възрасти. Което ясно демонстрира, че всички нас ни обединяват общите искания.  Това, което мога да добавя, е, че ние продължаваме с активността си тук.

А какви са исканията ви?

Йоана Василева: Изразяваме на първо място съпричастността си с нашите сънародници в България, тъй като всички ние споделяме една крайна цел – България отново да бъде правова държава, с която да се гордеем. Предстои един дълъг път, който няма да приключи с оставките на кабинета "Борисов 3" и на главния прокурор Иван Гешев. Това са първите искания, които имаме. Но това ще постави само началото на едно дълбоко обновяване на държавата. Тези хора трябва да бъдат отстранени завинаги, като тумор, след чието премахване един организъм може да заживее нов живот. Само така ще бъде възможна реформа в съдебната система, която да бъде независима и която да създаде условия за прилагане на закона и за спазването му от всички.

Предсрочни избори са друго искане, но те трябва да бъдат честни. За целта не трябва да бъдат организирани от хората, които ги провеждаха в последните години. Иначе ще станем свидетели отново на купен, а не прозрачен и демократичен вот. Електронното гласуване е един от инструментите това да бъде факт. Именно от него се страхуват настоящите управляващи, защото знаят, че то ще ги заведе на опашката на изборните резултати. Това обаче ще бъде гласът на народа, а не на автобусите, чувалите, манипулациите и фалшификациите.

Разбира се, задължително е и от всеки, облагодетелствал се от властването си, да бъде потърсена отговорност за извършените престъпления. Смятам, че е необходимо българите в чужбина, като най-големият инвеститор в България, да имаме представителност в управлението. В момента това, което получават в замяна много наши сънародници, живеещи по света, е обратното – липса на възможност дори да гласуват. Още много други промени са необходими, но нека започнем отнякъде.

И ако мога да обобщя накратко – искаме компетентни и интелигентни хора да поемат управлението, избрани по прозрачен начин, които наистина да представляват народа, който ги назначава, и които да поведат България по пътя ѝ към правова, модерна, европейска държава.

И още ... 


Кое е по-важно – да протестираме или да гласуваме? Или и двете?

Йоана Василева: И двете. Чрез демонстрацията, чрез протеста, чрез това да извикаме на висок глас нашите искания, ние упражняваме гражданските си права. Аз вярвам, че само с активното участие на хората системата може да се смени. Гласуването е неизменна част от този процес, но с едно много важно условие – изборите да са честни. С настоящото управление това не е възможно и затова ние искаме то да си отиде завинаги.

Това, че живеете в чужбина, прави ли Ви по-малко българи? 

Йоана Василева: Ни най-малко. Аз съм български гражданин не само по паспорт. Аз съм българка и това, че живея на хиляди километри, не би ми правило чест да загърбя страната си. Интересувам се какво се случва там и за мен не е вариант да стоя като пасивен наблюдател.

Това го доказват и всички онези наши сънародници, които са по улиците и площадите на вече толкова много места в чужбина.

Какви са настроенията сред българите в Брюксел? Мислите ли за път назад към родината? 

Йоана Василева: Това, което виждам, е един огромен пламък в очите на хората, с които протестираме в Брюксел. Виждам силна любов към България, силен гняв към корумпираното управление и към всичко, което се случва в страната ни през последните години. Виждам и една упоритост и нежелание да се откажем от исканията си. Виждам много енергия, хъс и креативност. 

Лично аз вярвам, че много българи, които живеят в чужбина, биха се завърнали. Разбира се, всеки от нас има различна история и причина да бъде далеч от родината си. Но пътят назад никога не е затворен. Аз ще се върна тогава, когато България стане правова и нормална държава. Дотогава няма да се откажа от това, което искам да се промени, и ще работя активно, макар и да съм далеч.

А вярвате ли в бъдещето на Европейския съюз и нашето място в него? 

Йоана Василева: 

Да, разбира се. Но това зависи и от европейските лидери и институции, от всички, които взимат решения на европейско ниво и прилагат закона. В тази връзка е и един от нашите призиви на протестите в Брюксел, а именно да бъде потърсена отговорност от управляващите в България за липсата на върховенство на закона и за корупционните практики в зловещи мащаби, особено при разходването на европейски средства. 

Вярвам, че когато това управление отиде в историята, бъдеще ще има не само за България като част от Европейския съюз, но и за всеки един български гражданин. Хората на България вече са будни и знам, че този път няма да позволят на никой да ги унесе в дълбок сън.

 

Кои са истинските лица на протеста?