Общество

Южна Африка си иска „откраднатия“ скъпоценен камък

В момента е монтиран на британския кралски скиптър

Южна Африка си иска „откраднатия“ скъпоценен камък

Снимка: Francis G. Mayer / Getty Images

В Южна Африка нарастват призивите британското кралско семейство да върне най-големия известен чист диамант в света след смъртта на кралица Елизабет II. Известен като "Голямата звезда на Африка", диамантът е изрязан от по-голям скъпоценен камък, добит в Южна Африка през 1905 г. и предаден на британското кралско семейство от колониалните власти на Южна Африка. 
 
В момента е монтиран на кралския скиптър на кралицата.
 
Исканията за връщане на "Голямата звезда на Африка" и други диаманти  се засилиха след смъртта на кралицата. Много южноафриканци смятат придобиването на скъпоценностите от Великобритания за нелегитимно.
 
Смъртта на кралицата засили разговорите за колониализма и каква е връзката му с нейното наследство. Южноафриканските медии обсъждат собствеността върху скъпоценния камък, заедно с исканията за плащане на репарации.
 
„Диамантът Кулинан трябва да бъде върнат в Южна Африка незабавно“, каза активистът Тандуксоло Сабело пред местните медии. Той добави: „Минералите на нашата страна и други страни продължават да облагодетелстват Великобритания за сметка на нашия народ“.
 
Повече от 6000 души са подписали петиция с искане "Голямата звезда на Африка" да бъде върната и изложена в южноафрикански музей. Член на южноафриканския парламент, Вуйолвету Зунгула, призова страната да "изиска репарации за цялата вреда, нанесена от Великобритания" и също така "да поиска връщането на цялото злато и диаманти, откраднати от Великобритания".